DePers.nl, 15-09-2011, column door Marcel Hulspas, wetenschapsredacteur van De Pers. uitleg of detail .2010

Column: Na de fraude, de afgang

Ze zeggen dat Diederik ?Stapel grote schade heeft veroorzaakt aan de wetenschap. Dat valt wel mee. Inmiddels hebben we weer overal kunnen lezen hoe zwaar het leven van een wetenschapper is – u weet wel, publish or perish – dus we zijn weer verzoend met de gedachte dat sommigen de fout in gaan. Nee, als het alleen Diederik was geweest, was er niks aan de hand geweest.

De echte schade wordt veroorzaakt door de domme dame waarmee hij samenwerkte in dat idiote ‘vlees maakt hufterig’-onderzoek: Roos Vonk.

Vonk, ex-voorzitter van de Stichting Wakker Dier en hoogleraar in Nijmegen, bracht dat onderzoek naar buiten voordat er iets gepubliceerd was. Ze was duidelijk beretrots. Proefpersonen mochten naar een plaatje van een boom kijken, of van vlees. En daarna werden bij hen wat testjes afgenomen. Vleeseters zijn asociaal, luidde de parmantige conclusie. Dat had ten eerste geen vlees eten maar vlees kijken moeten zijn, en daarbij komt dat de proefpersonen niet opgesplitst waren in vleeseters en vegetariërs. Het kunnen dus heel goed de vegetariërs zijn geweest (lichtjes opgewonden door het zien van zoveel onrecht) die daarna minder sociaal reageerden. Het betreft hier, kortom, flutonderzoek. Maar Vonk zag haar anti-vlees-ideologie prachtig bevestigd.

Toen de wiskundige Jan van Rongen haar twee dagen later liet weten dat de cijfers stonken, kreeg hij te horen dat hij redeneerde als een eerstejaarsstudent. Maar ondertussen werd ze bang. Toen kort daarop bekend werd dat haar goede vriend Stapel regelmatig cijfers uit zijn duim zoog, wist ze niet hoe snel ze zich van hem moest distantiëren. Prompt constateerde ze dat de vlees-resultaten dan ook verzonnen moesten zijn. Daarna volgde dat optreden bij Pauw & Witteman, waarbij ze vrolijk vertelde dat ze dom was geweest, zeker, maar toch vooral slachtoffer was. En dat ze niet vreesde voor haar baan. Maar ik neem aan dat ze in Nijmegen niet dom zijn, en weten wat hen te doen staat.


Naar Wetenschap lijst , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .

[an error occurred while processing this directive]