De Volkskrant, 18-06-2011, VK Banen, door Esma Linneman .2010

Ontwikkeling | Een tweede studie

Geen studiefinanciering en toch doorstuderen

Wie na een tijdje werken een nieuwe studie wil oppakken, moet diep in de buidel tasten. De mogelijkheden van studiefinanciering zijn vrijwel uitgeput en werkgevers zijn na de crisis nog steeds terughoudend om mee te betalen aan een opleiding. Wie durft nog te beginnen aan een tweede studie?

'Ik werk deze zomer fulltime door'

Iris Böhm (28)
Eerste studie:
bachelor Nederlands en master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)
Studeert nu: rechten aan de UvA
Werkt: onder meer als redacteur bij radioprogramma's van de NCRV

'Ik zat al jaren met de studie rechten in mijn achterhoofd, maar door mijn werk in de journalistiek wist ik het zeker: ik wilde juridisch leren denken. Rechten is behalve ontzettend leuk ook zo allesomvattend; het raakt voortdurend aan de dagelijkse praktijk. Eigenlijk zou elke journalist een juridische achtergrond moeten hebben. Het geeft je een meerwaarde, net zoals dat geldt voor journalisten die economie of geschiedenis hebben gestudeerd.

Ik zit meestal de eerste helft van de week in de collegebanken, en werk van donderdag tot en met zaterdag. Ik volg een verzwaard programma, waardoor ik het eerste semester 40 punten moest halen. Toen liep ik echt op mijn tenen; werken tot zes uur en dan meteen door naar avondcollege. Nu is het beter behapbaar, ik doe het tweede semester 35 punten en ben iets minder gaan werken. Maar het is nog steeds flink aanpoten. Ik zal niet cum laude afstuderen; ik heb gewoon geen tijd om alle boeken te lezen. Ik pak de zaken dus zo efficiënt mogelijk aan. Maar tot nu toe heb ik wel alles in één keer gehaald.

Vooral boeken zijn schrikbarend duur, bijna duizend euro voor het eerste jaar. Maar de kostenpost zit vooral in het feit dat je minder kunt werken, want studeren kost veel tijd. Ik kan het allemaal net betalen en werk de hele zomer fulltime door om extra te sparen. Ik behoor tot de allerlaatste lichting van studenten aan de UvA die de bachelor mag afmaken tegen het 'oude' collegegeldtarief. Maar als ik een tweede master wil halen, moet ik zo'n 12.000 euro betalen. Ik wil wel meester in de rechten worden, maar ik zou nu niet weten waar ik dat geld vandaan moet halen.

Wat ik frustrerend vind aan de keuzes van het kabinet, is dat ze het bijna onmogelijk maken om je bij- of om te scholen. In mijn vakgebied is het lastig om een vaste baan te vinden. Maar als ik besluit om die master te halen, zodat ik als jurist kan werken, dan moet ik me eerst diep in de schulden steken. En ik weet nog niet of ik dat risico wil nemen.' eee


'Na Dubai zocht ik naar verdieping'

Mark van Dorp (35)
Eerste studie: Amsterdamse Academie voor Bank en Financiën
Studeert nu: filosofie aan de Universiteit van Amsterdam
Werkt: als internetmarketeer, heeft eigen bedrijf

'Over mijn eerste studie heb ik zes jaar gedaan. Nu heb ik al mijn vakken van het eerste jaar wijsbegeerte in één keer gehaald. Ik probeer alle stof door te nemen voor een college, en ben zondag de hele dag aan het lezen. Omdat ik mijn eigen baas ben, kan ik makkelijk mijn college-uren doordeweeks plannen. Het helpt dat ik nog geen gezin heb, want ik heb heel veel tijd nodig om mijn studie én mijn bedrijf goed te combineren. Daar staat tegenover dat het me enorm veel voldoening geeft. Ik ken mensen in mijn omgeving die al jaren hetzelfde werk doen, en nu het gevoel hebben dat ze hun leven weggooien. Dat onrustige gevoel heb ik helemaal niet meer sinds ik weer studeer.

Ik heb een financiële opleiding gedaan, maar ik wist meteen dat ik niet in die sector wilde werken. Dat is mij toch té zakelijk, met weinig ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en creativiteit. Ik heb een aantal jaren als online marketeer gewerkt bij verschillende bedrijven en ben daarna naar het buitenland gegaan. Eerst naar Oman en toen naar Dubai. Daar heb ik mijn eigen internetmarketingbedrijf opgezet, een heel bijzondere ervaring. In Dubai draait alles om geld verdienen. De kranen zijn van goud, je hebt gigantische shoppingmalls, bijna iedereen rijdt daar in een dure bak. Op een gegeven moment had ik het helemaal gehad met al die rijkdom. Ik heb me daar pas écht gerealiseerd dat ik meer wil doen in mijn leven dan geld verdienen, dat ik behoefte heb aan verdieping. Ik had wat spaargeld opgebouwd en heb daarmee mijn nieuwe bedrijf in Nederland, en mijn eerste jaar filosofie gefinancierd.

Ik kom door mijn studie in aanraking met een hele nieuwe wereld en zit in een collegezaal vol inspirerende en leuke mensen. Het geeft mij heel veel energie, ook al begrijpt mijn omgeving het niet altijd. 'Filosofie, dat is toch iets van duizenden jaren geleden en niet meer van deze tijd?', dat hoor ik regelmatig. Ik heb geen ambities om filosofie in de praktijk te brengen, maar het biedt mij wel een inspirerend alternatief.'


'Zelfredzaamheid is voor mij belangrijk'

Marloes van Roon (23)
Eerste studie: pabo
Studeert nu: psychologie aan de Universiteit Utrecht
Werkt: als nanny en verkoper van krantenabonnementen

'Ik heb regelmatig dagen dat ik 's morgens om acht uur van huis ga en pas om half elf 's avonds thuiskom. Ik studeer fulltime en werk dertig uur als personal assistant van een gezin, waar ik voor de kinderen zorg en ook huishoudelijke taken doe. Ik verdien nog wat extra met het verkopen van krantenabonnementen op straat. Dat moet wel, want ik betaal mijn studie helemaal zelf. Soms passen alle uren die ik maak nauwelijks in een week.

De pabo was niet mijn eerste keus: ik wilde dansdocent worden. Maar ik werd niet aangenomen op de dansacademie. Ik moest heel snel beslissen wat ik dan ging doen met mijn leven. De pabo was mijn back-upplan, want ik wist dat ik lesgeven leuk en uitdagend vond. In het eerste jaar kregen we het vak psychologie, dat vond ik meteen geweldig. Ik vond het heel leuk om die wetenschappelijke kennis tot me te nemen, niet alleen praktijkgericht bezig te zijn, maar ook analytisch.

Daarna heb ik lesgegeven, en dat beviel mij heel goed: het werk is heel flexibel; je kunt elke dag anders inrichten. Tegelijkertijd heb je altijd de ontwikkeling van de kinderen in je achterhoofd. Toch knaagde het aan me; ik wilde mezelf verder ontwikkelen en besloot alsnog psychologie te gaan studeren. Ik heb bewust voor de Universiteit Utrecht gekozen, daar kan ik de komende twee jaar nog tegen het oude collegegeldtarief studeren. Ik heb van meet af aan gedacht: als ik hier niet tegen normale kosten kan studeren, dan ga ik naar België, daar betaal je 500 euro collegegeld.

In het begin was ik erg kwaad. Inmiddels begrijp ik wel wat meer van het standpunt van dit kabinet; er moet flink bezuinigd worden, dat moet ergens vandaan komen. Maar misschien hadden ze deze maatregel gefaseerder kunnen invoeren, en niet van de ene op de andere dag. Mijn ouders hebben een deel van mijn collegegeld betaald en willen me in alles helpen. Maar zelfredzaamheid is heel belangrijk voor mij. Ik heb tot nu toe alle vakken gehaald, en alles zelf betaald. Het lijkt wel alsof hoe drukker ik het heb, hoe beter ik presteer.'


IRP:   Weer allemaal alfa's. Zie Rinnnooy Kan artikel over jobhoppen


Naar Wetenschap lijst , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .

[an error occurred while processing this directive]