De Volkskrant, 14-11-2011, door Anna-Lena Hedin, Statenlid PvdA Gelderland .2010

Waardering talentvolle vmbo'ers is broodnodig

Als we niets doen, komt Nederland over negen jaar een kwart miljoen bakkers, lassers en andere vaklieden tekort.

Krijg er koppijn van. Zo zijn we tegenwoordig bezig met ons hoofd. Het begint al op de basisschool waar alles draait om lezen, schrijven en rekenen. In de kleuterklas krijgen kinderen al hun eerste toets. We mogen blij zijn als ze nog tijd hebben om te spelen. Ben je geboren met een paar hersens die minimaal havo-niveau aankunnen, dan stel je wat voor in Nederland.

We vergeten echter dat mensen niet alleen hoogbegaafd kunnen zijn met hun hoofd, maar ook met hun handen. Het huidige leersysteem legt veel te veel het accent op de intellectuele capaciteit van de leerling en te weinig op het talent.

Als je excellent kunt leren, krijg je een pluim. Heb je echter twee gouden rechterhanden dan is het leuk als hobby, maar echte stimulans en waardering om daarmee verder te gaan is er nauwelijks. Dit begint al op de basisschool en werkt door tot in het vmbo. Op het grootschalige vmbo worden veel talenten helaas nog steeds niet volledig benut. Ik hoorde van een docent dat leerlingen van een bakkersopleiding met een 9 voor broodbakken, maar een 3 voor Engels, hun diploma niet kregen. Op deze manier demotiveer je een grote groep kinderen en mensen die we juist hard nodig hebben.

Als we niets doen, kampt Nederland over negen jaar met een tekort van een kwart miljoen vakmensen. Het Hoofdbedrijfschap Ambachten kwam vorige maand met dit schrikbeeld. De ambachtseconomie wordt al veel te lang ondergewaardeerd in het beleid. Hierdoor dreigen vakkennis en vaklieden te verdwijnen, onder andere vanwege vergrijzing. In het beleid moet we meer oog hebben voor de sociaal-economische en culturele betekenis van de ambachtseconomie. We moeten meer waardering hebben voor vakmensen en degenen die kennis en aandacht voor een ambacht stimuleren.

Veel bedrijven die werkzaam zijn in de ambachtseconomie hebben moeite met het vinden van opvolgers en personeel. Er is een tekort aan bakkers, slagers, loodgieters, lassers, fietsenmakers, glazenwassers, stratenmakers, enzovoorts.

Alles begint bij het ambacht. Zonder vaklui zijn we nergens. Hebben we geen huis, geen straat, geen auto, geen kleding, geen eten en geen water uit de kraan. Het wordt tijd dat we ons daar weer bewust van worden. Talentvolle mensen die niet alleen met hun hoofd kunnen werken, maar vooral ook met hun hart en handen. We hebben ze hard nodig!

Hoe zou de wereld eruit zien zonder ambachten? Het onderstaande filmpje Das Handwerk uit Duitsland lijkt me verhelderend: www.youtube.com/watch?v=1TwIUgd7eb0.

 


Naar Wetenschap lijst , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .

[an error occurred while processing this directive]