De Volkskrant, 08-01-2015, ingezonden brief van Filip van den Berg, Nieuwegein 31 aug.2014

Wetenschappers

In het stuk van Patrick van der Dun ('Laat de wetenschapper met rust', O&D, 6 januari) zit een tegenstrijdigheid. Aan de ene kant betoogt de auteur dat wetenschappers gewone mensen zijn, aan de andere kant ziet hij zijn vakgenoten allemaal als een potentiŰle Steve Jobs. Met het eerste wil hij zeggen dat wetenschappers niet wereldvreemd zijn. Met het tweede wil hij zeggen dat we wetenschappers moeten vertrouwen dat ze het het beste weten.

Zelf heb ik, net als de auteur, ook zowel in de wetenschap (vijf jaar) als in het bedrijfsleven gewerkt (acht jaar). Als wetenschapper geloofde ik ook dat ik vooral met rust gelaten moest worden. Nog steeds lijkt het mij een erg aantrekkelijke gedachte om niet te hoeven luisteren naar mijn baas of mijn klanten. Maar zo werkt het dus niet. Zelfs niet voor Steve Jobs. Misschien luisterde hij niet naar zijn klanten, maar hij keek wel degelijk naar zijn verkoopcijfers.

Feit is dat de hele maatschappij via de belastingen met de pet rondgaat, zodat wetenschappers kunnen werken. Dat is geen altru´sme, daarvoor wordt iets terug verwacht. Als je nou erg goed bent, dan verdien je veel vertrouwen en vrijheid. Maar het merendeel van de wetenschappers is gewoon gemiddeld.

Academische vrijheid betekent volgens mij ook helemaal niet 'met rust laten', maar dat de uitkomsten van onderzoek niet mogen worden be´nvloed door de staat en dat academici niet mogen worden vervolgd om hun onderzoek of meningen. Bovendien laat de wetenschapssociologie zien dat wetenschappers minder autonoom zijn dan ze zelf denken. Waarom dan niet de maatschappij een grotere stem geven?


Web:
Geef de maatschappij een grotere stem in de wetenschapNaar Wetenschap lijst , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .

[an error occurred while processing this directive]