VARAgids, nr. 3-2010, door Clementine van Wijnaarden 31 jan.2010

Dit is entertainment

Hogere wizzkunde

Geenszins sexy: wiskunde als onderwerp voor een televisieserie. Maar dankzij wat mathematische whizzkids met schrijfambitie is de serie Numb3rs een hit. Clementine van Wijnaarden sprak met hoofdrolspeler David Krumholtz. 'Ik wou dat er een show als deze was geweest toen ik zelf een kind was.'

Tussentitel: 'Er zit wiskunde in alles in het leven en wanneer je het beter begrijpt wordt het zoveel dieper en interessanter'

'Gewaagd hoor', schreef deze gids bij aanvang van Numb3rs in 2005, 'om wiskunde tot leidraad van je nieuwe whodunit te maken.' Waarna er een kleine opsomming volgde van wiskundigen in de film - van Russell Crowe in A Beautiful Mind, Jeff Bridges in The Mirror Has Two Faces tot Matt Damon in Good Will Hunting, wier karakters achtereenvolgens werden omschreven als 'gek', 'saai' en 'een bolleboos'. Allemaal kwalificaties die niet van toepassing zijn op Charlie Eppes (David Krumholtz), het wiskundegenie uit de serie Numb3rs die lesgaf op een prestigieuze universiteit in CaliforniŽ, tot hij door zijn broer Don, een FBI-agent (Rob Morrow) werd gerekruteerd voor de dienst om te helpen bij het oplossen van misdaden in Los Angeles.
    In Nederland is seizoen vijf net van start gegaan, waar in Amerika seizoen zes al wordt uitgezonden. In die seizoenen is Charlie geŽvolueerd van een beetje een timide, neurotische man - een soort idiot savant, met zijn IQ van 160 - die (nog) niet de vaardigheden had die hoorde bij een baan met zoveel druk, tot iemand die in alle opzichten een spil is geworden.
    'Charlie is een bron van kracht geworden; omschrijft David Krumholtz het zelf op een zonnige zondag in oktober, als Krumholtz ondanks anderhalf uur vertraging ('normaal zou het me een kwartier kosten om hier te komen') opperbest geluimd aanschuift om over Numb3rs te praten. 'Iedereen om me heen raakt zo aan het eind van het vijfde seizoen in een crisis. Mijn broer weet niet ofhij nog wel zo op zijn plaats is bij de FBI; mijn vriend, de sterrenkundige Larry, is depressief omdat hij zich realiseert dat hij nooit zo dicht bij de sterren zal komen als hij zou willen - of hij moet er zelf een worden. Plus: mijn vader krijgt, net als zoveel Amerikanen in deze tijd, financiŽle problemen en moot, ondanks dat hij al is gepensioneerd, weer aan het werk. Ik help hem om in de veranderde tijden zijn weg te vinden.
Mijn karakter has got it all: hij heeft alles onder controle en neemt een leiderspositie in die altijd was weggelegd voor zijn grote broer.'
    Het ontwikkelen van een serie met wiskunde als thema was inderdaad een gewaagde zet van CBS, ook de zender achter topseries als CSI en alle spinoff's daarvan, zoals CSI: Miami en CSI: New York. Wiskunde is nu eenmaal op zich niet sexy. Maar in hun zoektocht naar onderwerpen in het misdaadgenre was wiskunde gekoppeld aan misdaad eigenlijk niet zo'n gek idee. Voeg daarbij de rivaliteit tussen de twee broers, de verschillende liefdeslijnen (Charlie steady as a rock, Don moeizamer, met steeds een nieuw liefje) ťn de producenten, de gebroeders Tony en Ridley Scott - en CBS durfde het aan. Windeieren heeft het hen niet gelegd: de serie was lang een zeer populair slot op de moeilijk te programmeren vrijdagavond. Nu is het ook in veel opzichten een geslaagde exercitie. De serie ziet er gelikt uit, neemt de kijker serieus, en combineert misdaad en drama op een organische manier. Ook de wiskunde heeft een heel logische plaats: bijna in elke aflevering wordt er wel een formule aangehaald en toegepast, meestal geeft Eppes dan een kort college waarin de formules worden geprojecteerd (dit is een beetje kitsch, maar het werkt wel omdat het zo consequent is uitgevoerd). Voor de alfa's onder ons totale abracadabra, trouwens, maar daarom niet minder intrigerend.
    Krumholtz: 'Ik denk dat de serie goed werkt omdat hij zo realistisch is: het gaat over familiedingen waarmee je je kunt identificeren. Het gaat over oplossen van misdaad waar veel tv-kijkers door en door aan gewend zijn geraakt. Omdat er zo veel elementen zijn waarmee je iets kunt, is het wiskundeaspect makkelijker te behappen. De wiskunde heeft een context van het echte leven gekregen. Dat werkt.'
    Krumholtz vertelt dat het wiskundig element gedurende de serie ook steeds belangrijker is geworden, in die zin dat het steeds meer bedding kreeg. 'In de eerste paar afleveringen waren de vergelijkingen nog niet echt. Ik weet nog dat ik zei dat ze daarmee moesten oppassen.
Wiskundigen zijn nauwkeurige mensen, die zullen kijken en wat ze zien direct gaan narekenen. Je zou je geloofwaardigheid verliezen als blijkt dat er fouten in zitten. Vanaf het begin waren er consultants bij de serie betrokken, maar de wiskundigen hadden nog nooit bij een tv-show gewerkt en de schrijvers hadden nog nooit met wiskundigen gewerkt, waardoor de communicatie, zacht gezegd, stroef verliep. Toen zijn we op zoek gegaan naar wiskundigen met schrijversambitie, veelal twintigjarige hippe whizzkids. Sindsdien komt elke aflevering met een wiskundetoevoeging, tien pagina's bij elk script:
    En reken maar dat de makers op de voet worden gevolgd. Ben van de leukste websites is die van een professor van de afdeling wiskunde van de Northeastern University, die blogt over elke aflevering en dieper ingaat op de theorieŽn die Krumholtz in de serie aanhaalt, van the Hangman's Paradox tot Geografische misdaadprofielen. 'Geen wiskunde gisteravond, helaas; schreef hij over de laatste in Amerika uitgezonden aflevering, eind november.
    'Ik wou dat er een show als deze was geweest toen ik zelfkind was; zegt Krumholtz, die toegeeft in het echt geen bŤta te zijn. 'Er zit wiskunde in alles in het leven en wanneer je het beter begrijpt wordt het zoveel dieper en interessanter. We proberen met deze show het publiek op te leiden. Iets dat moeilijk is zonder op het terrein van publieke tv te komen of op dat van de natuurfilm. We proberen het en interessant en onderhoudend te maken en volgens mij lukt dat ons goed:
    Het was destijds ook de conclusie van deze gids: 'Wiskunde kan wel een steuntje gebruiken en het ministerie van Onderwijs zal zich in de handen wrijven met deze overzeese aansporing om vooral bŤta te gaan.'
 Naar Wetenschap lijst , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .

[an error occurred while processing this directive]