WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Alfa denken, anti-bèta: gewone burgers

24 okt.2009

Dat de houding van de gewone of gemiddelde Nederlander ten opzichte van wetenschap aanzienlijk tot sterk verschilt van die in de media, in alfa-intellectuele en kunstzinnige kringen, blijkt als je er onderzoek naar gaat doen: :


Uit: DePers.nl, 14-10-2009.

Nederlander geïnteresseerd in wetenschap

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking (61 procent) is geïnteresseerd in wetenschap. Ze zien wetenschap als voorwaarde voor een langer en gezonder leven, meer welvaart en welzijn en als oplossing voor problemen die in de samenleving spelen.

Dat zijn enkele uitkomsten van een peiling onder ruim duizend mensen in opdracht van het Innovatieplatform. Dat maakte de resultaten woensdag bekend.
    Uit de peiling blijkt dat de meeste Nederlanders geen idee hebben waar de wetenschap goed in is. Driekwart geeft aan meer te willen zien waar Nederlandse wetenschappers mee bezig zijn.
    Het Innovatieplatform, een denktank onder aanvoering van minister-president Jan Peter Balkenende, is onder de noemer Vrienden van Wetenschap een maatschappelijke dialoog begonnen over de toekomst van de wetenschap in Nederland. ...
    Niet meer geld naar de wetenschap, was de eerste reactie van ondervraagden. Maar na het lezen van concrete voorbeelden van opbrengsten van wetenschappelijk onderzoek gaf 55 procent aan wel meer te willen investeren. ...
    Voorts blijkt uit de enquête dat je wetenschap beter over het voetlicht brengt met duidelijke taal en concrete zaken. Vooral bèta-onderwepen zijn populair bij het publiek. Ze lezen er over in kranten en tijdschriften, kijken naar tv-programma's en surfen op het internet op zoek naar wetenschapsnieuws.


Red.:   En vooral bèta-onderwerpen zijn impopulair in bij de mediamensen, alfa-intellectuelen en kunstzinnigen enzovoort. Het begint wel wat beter te worden, maar het weerspiegelt nog lang niet de werkelijke belangstelling van de mensen,. en het werkelijke belang in de maatschappij.


Naar Alfa denken, anti-bèta  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .