De Volkskrant, 20-10-2014, column door Sheila Sitalsing .20xx

Reset

Tussentitel: Alsof een kernreactor een nukkige laptop is

Zestien regels telt de paragraaf in de Rapportage Ongewone Gebeurtenissen in Nederlandse Nucleaire Inrichtingen in 2013, die handelt over een incident waardoor niemand wekenlang kon meten of er radioactieve stoffen uit de kernreactor in Petten weglekken. In die paragraaf wordt niet gejokt, maar hem 'gedetailleerd' noemen, zou sterk overdreven zijn. Er is sprake van 'een storing' die zonder gevaarlijke gevolgen is gebleven, en van een toezichthouder die 'handhavend is opgetreden' omdat de centrale de storing 'niet tijdig' heeft gemeld.

En dat was het dan.

Deze zomer - het was 8 juli, de Tweede Kamer was al vijf dagen met vakantie, parlementariŽrs zaten met hun hoofd bij zon, uitslapen en eindelijk even vrijaf van de cryptogrammen van Ivo Opstelten - stuurde minister Henk Kamp van Economische Zaken de rapportage met daarin die zestienregelige paragraaf over de 'storing' naar de Tweede Kamer.

Er kwamen geen vragen over.

Afgelopen zaterdag publiceerde de Volkskrant in samenwerking met het tv-programma Brandpunt Reporter het verhaal achter die zestien regels . En nu zit het wild geworden parlement alsnog vol vragen.

Het stuk in de Volkskrant is dan ook beduidend aansprekender dan die zestien regels. En er staan dingen die het officiŽle rapport niet hebben gehaald. Belangrijke dingen.

Dat ze bij NRG in Petten, als een controlelampje gaat knipperen, niet denken: heuj, zou er wat loos zijn? Nee, ze doen dan wat gewone mensen doen als de laptop het weer eens begeeft: net zo lang op reset rammen totdat het balsturige stuk elektronica weer doet wat je wil. In het geval van dat controlelampje: totdat het stopt met irritant knipperen.

Dat ze, als een instrument dat lekkage van radioactiviteit moet meten een afwijkende waarde aanwijst, niet uitroepen: tjeu, controleren die handel, maar tegen elkaar zeggen: och, het alarm is toch niet afgegaan? Nou dan.

Dat niemand in de centrale weet wat de cijfertjes op de meetinstrumenten betekenen. Ze noteren ze trouw, en dan zeggen ze dingen tegen elkaar als: zo, dat heb ik weer mooi opgeschreven vandaag. Maar weten wat die cijfers betekenen: geen benul.

Dat ze op 11 juli vorig jaar ontdekten dat twťť van de drie meters die moeten waarschuwen wanneer er radioactievegassen ontsnappen minimaal twee weken stuk zijn geweest. Dat ze dit pas op 19 juli 2013 aan de inspectie meldden. Dat de inspectie zo woedend is over deze sloomheid en onkunde dat ze NRG een voorwaardelijke boete oplegde.

Het officiŽle rapport rept nergens van de aparte bedrijfscultuur of van de voorwaardelijke boete (het ministerie van EZ blijft weigeren te zeggen hoe hoog het strafbedrag is dat NRG moet betalen bij nieuwe sukkeligheid). Er wordt ook nergens vermeld dat een reeks incidenten en de nonchalante opvattingen over veiligheid de ware reden waren voor het tijdelijk sluiten van Petten.

Niettemin vindt minister Kamp dat hij de Kamer goed heeft geÔnformeerd. Want dat is de overzichtelijke vraag waar deze toestand toe verengd zal worden: heeft de minister gejokt?

Ik denk dat de inwoners van Petten er meer aan hebben als de baas van NRG zweert op alles wat hem lief is dat ze in de reactor bij flikkerende lampjes nooit meer als een debiel op reset zullen rammen.


Webtitels
Heeft de minister gejokt?

Dat ze bij NRG in Petten, als een controlelampje gaat knipperen, niet denken: heuj, zou er wat loos zijn?
Niemand in de centrale weet wat de cijfertjes op de meetinstrumenten betekenen. Ze noteren ze trouw, en dan zeggen ze dingen tegen elkaar als: zo, dat heb ik weer mooi opgeschreven vandaag. Maar weten wat die cijfers betekenen: geen benul


 

Naar Alfa denken, anti-bŤta, IPCC  , Alfa denken, anti-bŤta , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]