De Volkskrant, 08-02-2012, van verslaggeefster Annette Embrechts .2008

Geen stroom, geen verwarming

Het is dinsdagochtend half 10. Door een kapotte bovenleiding staat de trein van Utrecht naar Den Haag stil, vol twitterende politici. En met onze verslaggeefster.

Tussentitel: We worden ingehaald door een fietser - Reiziger in stilstaande trein

'Geen paniek. We zijn in beeld!', roept een politieagent door de propvolle coupé. 'Boven ons cirkelen helikopters. Bussen zijn onderweg. We zitten dicht bij een viaduct dus evacuatie moet mogelijk zijn.' De agent is zojuist aan boord geklommen van een intercity, gestrand op weg van Utrecht naar Den Haag. Net na negenen 's ochtends is de trein piepend tot stilstand gekomen tussen weilanden in Woerden. Wat eerst nog een kleine technische storing werd genoemd, blijkt een kapotte bovenleiding die tegen de trein is geklapt. Op internet meldt de NS dat de storing om 15.00 uur verholpen zal zijn. Het is half 10.

Onder de kleine duizend reizigers een opvallend aantal Eerste en Tweede Kamerleden, op weg naar Den Haag. Ze twitteren zich suf. Nog voor tienen arriveert de eerste camera langs het spoor. 'Pers' staat er op zijn veiligheidshesje. Hij krijgt geen mens in beeld: niemand mag de trein uit.

Geen bovenleiding = geen stroom = geen verwarming = geen omroepberichten. NS-medewerkers wurmen zich door de coupés met mededelingen als 'We worden misschien weggesleept.' en 'Er komt op het andere spoor een trein waarop iedereen kan overstappen' en 'Er zijn veertien bussen onderweg'. Voor duizend reizigers. Iedereen wordt verzocht deuren dicht te houden om afkoeling te voorkomen. Op het balkon beschermt Ronald Plasterk (PvdA) zijn afgekoelde zitvlak met een krant.

In het overvolle treinstel 4093 lijkt het eerder hoogzomer. Felle winterzon op de ramen. Een jongen haalt zijn iPod met basisstation uit zijn tas en draait muziekjes. De verzoekjes stromen binnen. Jailhouse Rock graag, van The Blues Brothers. Als een NS-medewerker excuuskaartjes komt uitdelen, knalt Sorry van Kyteman uit de kleine boxjes. Bij House of the rising sun valt iedereen in. De politici twitteren dat ze Kathleen Ferrrier tot eerste minister-president zullen uitroepen van deze treinenclave.

Een meisje dat nog niet heeft ontbeten, krijgt een overlevingstip via sms: 'Zoek een ambtenaar, die hebben vaak lunchboterhammetjes bij zich.' Toeval: naast haar een ambtenaar van Binnenlandse Zaken. Echter zonder bammetjes. Wel met veiligheidshamer. Twee jaar geleden werkte hij bij ProRail. 'Daar staat zo veel verouderd materieel. Uit de jaren vijftig. Als er een knopje hapert, valt de hele boel stil. Sindsdien neem ik altijd een hamer mee in de trein.' Een mogelijk vluchtplan wordt besproken. Mensen wijzen naar de helikopters. Zitters ruilen met staanders. 'De bussen komen!', roept iemand. Een student uit Delft deelt zijn boterhammen met het flauw wordende meisje. Het is half 12.

Een medewerker meldt dat een monteur de bovenleiding aan het repareren is. De trein rijdt een paar meter. Stilstand. 'We worden ingehaald door een fietser', constateert iemand. Om 12 uur sleept een locomotief de intercity naar Gouda Overwelle. Reizigers worden overgeplaatst naar een extra trein richting Den Haag. 'We hopen u graag terug te zien bij de Nederlandse Spoorwegen' kwettert een omroepmedewerker opgewekt.

In Den Haag wacht om half 1 een mediacircus. De twitterende Kamerleden lopen in een fuik van camera's. Of ze laaiend zijn op de NS? 'Veiligheid gaat boven alles', bromt Paul Janssen (SP). 'Overmacht', zegt Plasterk en rept even over zijn koude kont. Desgevraagd zegt hij dat ze onderling al hadden overlegd welke politicus als eerste zou worden opgegeten. 'Ik niet', lacht de PvdA'er. 'Ik heb niets op de botten.'

 

Red.:  Lege trein naar opstelspoor ...


Naar Alfa wereld , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]