Dagblad De Pers, 02-10-2008, door Marcel Hulspas 22 okt.2008

De leugen doceert

Pokeren moet mogen. Met die boodschap nam hoogleraar statistiek Ben van der Genugten onlangs afscheid van de Tilburgse universiteit. Van der Genugten ontwikkelde ooit een methode om kans- en behendigheidsspelen te onderscheiden, en poker bleek een behendigheidsspel. De Hoge Raad oordeelde tien jaar geleden anders, en sindsdien is pokeren uitsluitend toegestaan onder de armoedige glitter van staatsbedrijf Holland Casino. Alle andere pokerpotjes zijn illegaal. Miljoenen gaan er op die manier aan de neus van Wouter Bos voorbij, maar de redenering van de Raad is helder: wat de deskundigen ook beweren, de meeste mensen doen maar wat. Dus is het een gokspelletje. Zoiets als kattenvoer kopen.
Maar dan anders. Wetenschappers hebben iets met pokeren. Dertig jaar geleden dook psycholoog David Hayano onder in de pokerwereld om de psychologie van de professionele spelers te doorgronden. Zo ontdekte hij dat veel professionele spelers helemaal geen emotieloos 'pokerface' opzetten om niets over hun hand te verraden, maarjuist veel gebaren maken en veel babbelen, en daarbij vooral liegen. Dit om hun tegenstanders in verwarring te brengen.
    Het leven van de professionele speler is zeer stressvol en financieel onzeker, concludeerde Hayano. En het grote verschil tussen een succesvolle speler en een loser is niet dat de eerste vaker of beter gokt, maar dat hij zijn gokverslaving beter onder controle heeft. En dat is ook precies de boodschap van de Rotterdamse docent bedrijfseconomie Martijn van den Assem in de Volkskrant van vorige week vrijdag. Pokeren moet niet alleen mogen, vindt hij, pokeren mot. Het is leerzaam. Door te pokeren leren zijn studenten profiteren van de zwakheden van anderen. Van de gambler's fallacy bijvoorbeeld: de neiging om te denken dat er na een lange reeks 'munt' een grotere kans bestaat op 'kop'. En van loss aversion: de neiging van spelers roekeloos te worden na een groot verlies. De slimme speler kent en beheerst zijn zwakheden en buit die van anderen uit. 'Economie en poker hebben veel gemeen', aldus Van den Assem. Het is 'een leerzame praktijkles'.
    Wrang, om in de hoogtijdagen van de kredietcrisis de economie te vergelijken met pokeren. Maar waar. Amerikaanse hypotheekverstrekkers wisten dat ze voor hun klanten onhoudbare contracten afsloten, maar deden alsof het allemaal geweldig was en verkochten de gevaarlijke papieren snel door. En ondertussen bleven ze babbelen, liegen, nog meer hypotheken afsluiten en snel doorverkopen. Het blufpoker is voorbij; de kaarten komen op tafel. Economie is net pokeren, zeker. Maar dat soort studenten moeten we juist niet hebben.
 


Naar Alfa wereld , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]