WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Alfa-denken: Lydia Rood, analyse

De columns van Lydia Rood verschenen een tijd lang op het inmiddels opgeheven Volkskrant-weblog. Hier een reactie op één van die artikelen van Rood door een andere weblogger


Volkskrant weblog, 14-11-2006, door  Ruud Zweistra

The Annotated Lydia Rood, deel IV

Geplaatst op 14-11-2006 08:11 door Lydia Rood in categorie actualiteit

Slikken of stikken: de Biezelingse Standaard

De boom waaronder Gerrit Jan Heijn aan zijn gruwelijk einde kwam dit weekend weer even bezocht. Ik loop daar altijd even langs als ik in de buurt ben, om de dode te gedenken. En de dader, die ook, want je weet niet met wie je meer medelijden moet hebben. Ik herinner me dan ook altijd dat zijn buren in Landsmeer het altijd wel gedacht hadden, omdat hij zo’n rommelig voortuintje had. Dat moest wel een moordenaar zijn. Avant la lettre leefden die buren al helemaal volgens de Biezelingse Standaard.

Reactie:
Niet alleen Gerrit Jan Heijn en zijn familie zijn dus zielig, maar ook zijn moordenaar, omdat zijn buren hem aankeken op zijn slordige tuintje. Die buren zijn dus eigenlijk net zo erg als de moordenaar van Gerrit Jan Heijn.

De Biezelingse Standaard schrijft voor dat je je voortuintje bijhoudt. Dat je op zaterdag de auto wast en met je wettige partner naar bed gaat, al of niet van hetzelfde geslacht, maar liever niet natuurlijk. Dat je om klokslag zes uur aan tafel aardappels met snijboontjes eet. Dat je scheiding links zit en altijd kaarsrecht, dat je je haar niet in een staartje bindt of in krullen laat ontaarden, dat je haar goed zit zonder dat iemand ziet dat je voor de spiegel hebt gestaan. Dat je op zondag de Here prijst en op maandag je effectenmakelaar.

Reactie:
De niet-Biezelings standaard schrijft voor dat je je vuilniszakken over het balkon gooit, je drugsnaalden in het portiek van de buurman dumpt, dat je een grote terreinwagen hebt, dat je met zoveel partners, liefst homoseksuele aidspatiënten, rondnaait, dat je thuis niet eet, en alleen maar drinkt in het café en eet uit de snackbar, dat je er een ragebol als Lydia Rood, Anja Meulenbelt of Carrie op na houdt, dat je iedereen die je niet zint verrot scheldt, persoonlijk, op een weblog, of in een column, en dat je verder geen dag in je leven iets tastbaars produceert.

Iemand drukte me stevig de hand en greep daarna mijn duim, haakte zijn vingers in de mijne. Vóór hij zijn vuist tegen die van mij kon slaan, siste ik hem toe: ‘Pas op! Straks ziet iemand het nog!’ Want de Biezelingse Standaard schrijft voor dat je iemand ter begroeting slechts een hand geeft. De handen in de lucht tegen elkaar slaan, zoenen, knikken, neusjewrijven, luchtkussen, schouderporren - allemaal regelrecht van de Boze. Handpalm tegen handpalm zal het wezen, zo doen wij dat in Nederland.

Reactie:
De niet-Biezelingse standaard schrijft voor dat je als vrouw mannen niet een hand geeft, dat die mannen je om willekeurige redenen kunnen slaan en mishandelen, en bij ernstige vergrijpen als echtscheiding je vermoorden.

De Biezelingse Standaard breidt zich stiekemweg uit, als bedrijventerreinen langs de snelweg. Zou je nog ‘op de eerste plaats’ mogen zeggen? De wc-rol met de open kant naar voren op mogen hangen? ‘Op’ vakantie mogen gaan in plaats van gezapig ‘met’? (Het is ook op reis en op avontuur, maar met pensioen.) Zou je nog een kruisbeeld op mogen hangen? Een kruisje dragen om je nek? Wat vindt de Biezelingse Standaard eigenlijk van piercings? (De God van de moslims is daar tegen. Raakpuntje?) Kan ik nog henna in mijn haar doen, of is dat ook van de Boze?

Reactie:
Volgens de niet-Biezelingse standaard zijn kruizen verboden, mag je geen handen schudden, moet je vijf keer per dag bidden met je hoofs richting Mekka, ga je niet op vakantie, maar op bedevaart, mag je geen piercing, maar moet je een besnijdenis, en draag je verplicht een hoofddoekje respectievelijk een baard.

Eén ding staat vast, als ik mijn voortuintje verwaarloos, rukken mijn Biezelingse buren lastige takken af en gooien ze op mijn stoep. Maar als ik ernaar vraag, ontkennen ze dat altijd. Misschien denken ze dat ik een moordenaar ben.

Reactie:
Een ding staat vast: de Biezelingse buren beginnen steeds meer genoeg te krijgen van de niet-Biezelingers die hun vuilniszakken over het balkon gooien, hun drugnaalden in het portiek dumpen, van jouw eisen dat je de kerk en haar kruizen afbreekt, die willen dat je ook meedoet met de ramaddan, die eisen dat je een hoofddoek gaat dragen en je baard laat staan, want anders voelen ze zich niet thuis en niet gerespecteerd.

Om die redenen verhuizen steeds meer Biezelingers naar elders. Waar het nog wel toegestaan is om Biezelings te zijn. En om niet bij ieder Biezelings gedrag geconfronteerd te worden met de vloeken van buurman alib bondon, en het gekrijs van buurvrouw Lydia Rood.


Toelichting   Alib Bondon (de naam is een pseudoniem, bij geruchte van schrijver F.W Starik) is een andere bijdrager aan het Volkskrant weblog, met ongeveer dezelfde opvattingen als Lydia Rood, en ongeveer dezelfde achtergrond: beide zijn schrijver.


Naar Linkse denkfouten  , Alfa-denken, orde  , Politiek lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .