De Volkskrant, 20-11-2012, column door Bert Wagendorp

.2011


Dna

Tussentitel: Geen asielzoeker maar een oprjochte Fries

Boer Jasper S. uit Oudwoude veranderde zondagavond in verdachte Jasper S. en maandagochtend in moordenaar Jasper S. Binnen twaalf uur gevonden en gevonnist; zo snel kan het gaan, in de wereld van dna en Twitter.

Jasper S. stond binnen de kortste keren met achternaam, adres én foto's van zijn boerderij op internet - ook dat gaat snel. Eén ding staat vast: het is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn sperma dat werd aangetroffen op de aansteker van de vermoorde Marianne Vaatstra.

Er moet, zei advocaat Knoops op Radio 1, nog wel even worden aangetoond dat de donor van het dna ook het misdrijf op zijn geweten heeft. 'Het strafrechtelijk onderzoek begint vandaag pas', zei corpschef Nathalie Kramer op de persconferentie. Dat we niet dachten dat de nieuwe dna-technieken ook een proces overbodig maakten.

Op Twitter en ook op de echte straat waren dat niet meer dan onbelangrijke terzijdes: de moordenaar van Marianne Vaatstra is eindelijk gevonden. Het verschil tussen verdachte en dader smolt als sneeuw voor de zon. Er heerste opluchting in Zwaagwesteinde en ook enige verbazing: geen asielzoeker of andere vreemde snuiter, maar een oprjochte Fries.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, twitterde het maandag in alle vroegte met kapitalen de wereld in: 'Nieuws van het jaar!!!' Zijn euforie viel te begrijpen: De Vries zorgde er met zijn crimeprogramma voor dat de cold case-Vaatstra nooit zover afkoelde dat de zoektocht naar de dader definitief werd gestaakt. Als beloning werd hij gisteravond gehuldigd in DWDD én bij P&W, een dubbeloptreden dat alleen is weggelegd voor de allergrootsten.

Tegen een verslaggever van Omrop Fryslân zei de buurman dat Jasper nog wel zo'n aardige vent was: nooit te beroerd om zijn trekker uit te lenen.

Tegen de lamp gelopen vanwege een beetje wangslijm: we zijn getuige van revolutionaire veranderingen in het opsporingswezen. Peter R. de Vries stelde twee jaar geleden in Panorama al eens voor om van elke Nederlander een dna-profiel te bewaren in een grote database. Hij zag geen bezwaren in de privacy-sfeer: we slaan vingerafdrukken ook allang centraal op en daarover maakt ook niemand zich druk.

Het vooralsnog spectaculaire resultaat van het Friese dna-verwantschapsonderzoek zal de discussie over de plek van dna in de misdaadbestrijding opnieuw aanzwengelen. Zeker als het geen weken meer duurt om een tijdrovend verwantschapsonderzoek uit te voeren, maar anderhalf uur.

Misdaad gepleegd, dna-profiel vaststellen, druk op de knop: daar verschijnt de boeventronie van de dader al op het beeldscherm. Of het onschuldige gezicht van de buurman.

Er zijn in de zaak-Vaatstra sinds 1999 zestien verdachten geweest. Die gingen allemaal vrijuit nadat was gebleken dat hun dna niet matchte met het aangetroffen genetische materiaal: leve het dna-onderzoek. Als Jasper S. de moordenaar van Marianne Vaatstra is, zal dna definitief worden uitgeroepen tot de wonderolie van de misdaadbestrijding.

Nog even en we klonen de dader met zijn eigen dna en sluiten hem levenslang op, de schoft.

Nieuwe kennis leidt tot nieuwe ethische vragen over de toepassing ervan. Hoe meer we weten over dna en hoe beter we die kennis kunnen toepassen in de crimefight, des te nadrukkelijker zullen we ons moeten afvragen hoever we daarin willen gaan en hoe we misbruik gaan voorkomen.

Mijn dna voorlopig niet in een database.
 


 

 

IRP:  


Naar Alfa wereld , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]