WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Alfa-denken, orde en netheid: Zwitserland

18 mei 2008

Intellectuelen van bijna alle pluimage hebben niet alleen weinig met het nette en ordelijke Zwitserland, ze hebben er vaak zelfs een regelrechte bloedhekel aan. Een paar voorbeelden:


Uit: De Volkskrant, 28-02-2004, door Michael Persson

Kosmopolitisch én keurig

De stad Basel doet zijn best de Zwitserse truttigheid van zich af te schudden. Ik mengde me tussen het design-publiek in strak ontworpen gebouwen.

De stad is op zijn mooist vanaf de toiletpot op de dertigste verdieping van de Messeturm, het hoogste gebouw van Zwitserland. Zeker 's avonds, als de bassen van de disco door drie dunne scheidingswandjes naar binnen dreunen. Dan zie je voor je, door de compleet glazen buitenwand en honderd meter lager, de auto's doodstil richting Rijn rijden. Broek op je knieën, Basel aan je voeten.
    Pottenkijkers die hun blik vanaf het plein buiten omhoog richten kunnen de feestgangers open en bloot zien zitten, daar boven op de wc's. En dat in Zwitserland, het land dat groot geworden is met het bewaren van geheimen. Zo Zwitsers is Zwitserland kennelijk niet, in deze noordwestelijke uithoek.   ...
    Dus is de stad goed voorzien van cafés, bars en loungetenten. ...
    Heel kosmopolitisch allemaal, maar daarnaast heeft Basel ook gewoon zijn poppenhuisjes, jarenvijftig-trammetjes en mountainbikes met boodschappenmandjes. Het blijven Zwitsers, zegt een Engelse architecte. Dat betekent aan de ene kant dat auto's keurig voor de zebrapaden stoppen. Maar ook dat fietsers door de politie kunnen worden bekeurd omdat ze een tas aan het stuur hebben.   ...


Volkskrant weblog, 02-07-2007, door Rene Scheffer


Naar Alfa-denken, orde, bronnen  , Alfa-denken, orde  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .