De Volkskrant, 07-06-2010, tv-recensie door Jean-Pierre Geelen .2010

Genezen

Tussentitel: Tip: de TROS-boot vaart straks naar Gaza

Wie het bepaald heeft, is onbekend, maar ineens mocht er gelachen worden op die droef stemmende campagnekermis. Na de diarree vol breekpunten, hypotheekrenteaftrek en koopkrachtplaatjes was het de hoogste tijd voor wat medicatie in de vorm van satire.

Koefnoen kwam zaterdag met een vrolijke ‘verkiezingsspecial’, waarin op de bekende wijze politieke kopstukken en incidentjes van deze weken werden gepersifleerd. Vooral Paul Groot schitterde in de rollen van Jack de Vries of Wouter Bos.

Ook tekstueel zat het wel goed. ‘Jack de Vries’ naast zijn adjudant: ‘Gemeenschapszin is altijd een belangrijk punt geweest binnen het CDA.’

Op beide punten overtroffen Paul Groot en Owen Schumacher verre de dit seizoen (niet in de laatste plaats door de makers zelf) zo overdreven bejubelde TV-Kantine van Carlo Boszhard en Irene Moors, dat niet meer was dan poppenkast met soms aardig gelukte poppen maar dodelijk flauwe plotjes.

Toch overschreed ook Koefnoen de ondergrens van satire eenmaal: in een sketch met ‘Job Cohen’, die op een terrasje theedrinkend met zijn vrouw in rolstoel door een bezoekster werd aangesproken over zijn zieke vrouw, over het hoofd van de echtgenote heen. Als satire misplaatst (je kunt moeilijk beweren dat Cohen zijn vrouw – die aan MS lijdt – op slinkse wijze opvoert als campagnemiddel), als humor smakeloos.

Even later beleefde Dit was het nieuws een wedergeboorte op RTL 4, dat het hopelijk wekelijks gaat uitzenden. Scherp, nietsontziend en daarom leuk. André Rouvoet had afgezegd. Logisch, vond presentator Harm Edens: ‘Een uur naast een praktiserende homo zitten is ook te veel van het goede’.

Wel te gast waren Marianne Thieme en Emile Roemer, maar beiden vielen in het niet bij Raoul Heertje, die vaak op zijn best is wanneer zijn bozigheid de ruimte krijgt. Over de TROS, die het programma liet vallen voor nóg meer Volendam: ‘Ik heb afgelopen week Israël getipt: de TROS-boot vaart binnenkort richting Gaza.’ Even later: ‘Wat ik zo lekker vind: het ruikt hier helemaal niet naar vis’.

Jan-Jaap van der Wal fileerde op hilarische wijze het krukkige campagnefilmpje van Rita Verdonk. De enige concessie voor de nieuwe plek was een irritant lang reclameblok na vijf minuten, maar ook daarover dolt het team vrolijk over de grens van het gangbare op commerciële zenders.

Zondag liet de VPRO twee oude meesters aan het woord, in een compilatie van klassiekers van de ‘vrije jongens’ Jacobse en Van Es, geestelijk vaders van De Tegenpartij. In bontjas en leer aan de deur van een Gooise villa, om de tuin ‘winterklaar’ te komen maken voor een naïeve bejaarde. ‘Neutronenkorrels inzaaien, aarde rondom stupideren en verrijken met bavianenprigment. Van Es, laat je handen es effe wapperen.’

Dertig jaar oud, maar nog niets aan geneeskracht verloren.

Wie was volgens u het sterkst in het laatste lijsttrekkersdebat?


Naar Alfa wereld , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]