De Volkskrant, 13-08-2010, column door Aaf Brandt Corstius .2010

Toerist

Tussentitel: Even over Wilders' wilde zomerplan

Ongeruste CDA’ers verzamelen zich onder de pakkende slogan ‘Wij staan voor onze grondrechten’, de hele dag wordt de mag-hij-nou-wel-naar-New-York-of-nou-niet-nou-toch-maar-beter-van-niet-discussie gevoerd, en Maxime Verhagen is van de schrik helemaal opgehouden met twitteren.

Zo verlevendigt Geert Wilders de komkommertijd. En de formatietijd. Je moet het hem nageven.

Even over Wilders’ wilde zomerplan om op 11 september naar New York te gaan. Hij heeft al een ticket gekocht, heeft Wilders gezegd. Meteen kopten alle nieuwssites: ‘Hij heeft al een ticket gekocht!’ Hij gaat er iets zeggen. ‘Hij gaat er iets zeggen!’ riepen alle journalisten. Over een moskee op Ground Zero. ‘Over een moskee! Op Ground Zero!’

Het is natuurlijk allemaal reuze spannend voor Nederlandse nieuwsmakers en -volgers dat onze eigen Geert naar Amerika gaat, met zijn ticket, en daar op zo’n beladen plek als Ground Zero een speech gaat houden. Hij is hier al zo groot. En nu gaat hij ook nog Amerika veroveren.

Ik voorspel, en daar is weinig voorspellingstalent voor nodig, dat er minstens vijftig Nederlandse journalisten met hem meevliegen, net als die keer dat hij op een dag voor de lol naar Londen en terug vloog.

Ik voorspel ook dat die vijftig journalisten de enigen zullen zijn die in New York naar zijn begeesterde speech luisteren.

Natuurlijk, er zullen wat verdwaalde Ground Zero-toeristen bij het meutetje gaan staan, en misschien drie fanatieke New Yorkers die die moskee ook niet moeten. Er zijn zelfs veel New Yorkers die die moskee niet moeten, maar die richten zich op grote acties, zoals stadsbussen met anti-moskee-affiches.

Dat kleine meutetje vind ik een rustige gedachte. En ik werd al helemaal rustig toen ik gisteren las dat Bloomberg, de burgemeester van New York, vooral hoopt dat Geert veel geld zal uitgeven in zijn stad. Hij ziet Geert, terecht, als de zoveelste suffe Nederlandse toerist die, behalve dat hij een marginale speech op Ground Zero zal geven, toch vooral interessant is als hij ook nog even naar Macy’s gaat voor een voorraadje spijkerbroeken, een voorstelling van Mamma Mia! meepikt, en bij een te dure souvenirkraam een I Love New York-T-shirt koopt voor Fleur Agema.

‘New York kent Geert Wilders niet’, kopte Metro gisteren. En dat zal heus zo blijven.
 


Naar Alfa wereld , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]