De Volkskrant, 02-08-2010, column door Ingmar Heytze, dichter .2010

Knecht

Tussentitel: Voor het peloton uit rijdt een renner genaamd Wilders

'Ik heb geen vrije rol, ik ben knecht! Knecht. Punt' verklaarde Lars Boom, bepaald niet de minste renner van de Raboploeg, voor het begin van de Tour de France tegen het magazine NUsport.
    Tijdens de Tour - het was zijn eerste - hield hij woord. Tegen een radioverslaggever van de NOS zei Boom dat hij er weinig moeite mee had gehad om zich te schikken in zijn rol. 'Op een gegeven moment moet je gewoon zeggen: het is nu tijd om andere renners te helpen die beter zijn en voor het klassement gaan.' Boom werd uiteindelijk 130ste.
    Alex Roeka schreef het mooiste liedje over wielrennen dat ik ken. Het heet De rode vod en het volgt de laatste vier minuten van een wielerwedstrijd. Een knecht heeft de hele dag op kop gereden en probeert, tegen zijn rol en natuur in, als eerste over de streep te komen. Het mooie aan het tekst is dat de knecht niet alleen vecht om te winnen van de rest, maar vooral om niet te verliezen van zichzelf.

Ik hoor ze, ik voel ze
Ze hebben me laten gaan Ze dachten: die knecht pakken we straks wel terug
Die wil teveel, die gaat eraan


Het lied eindigt een halve minuut voor de eindstreep. De knecht ligt: met 'de rode vod' van de vlag voor de laatste kilometer in zicht, weliswaar nog op kop - maar of hij ook werkelijk de zege behaalt waarvoor hij alles heeft gegeven, laat Roeka vakkundig in het midden.

Je moet eens winnen, bonkt het door mijn hoofd
Dat ik het eens proberen moest, zei ze
En dat ik dat toen heb beloofd


De laatste tijd moet ik af en toe aan dat liedje denken. Dat komt door de formatie, die afstevent op een rechts minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV - een regering die onmiskenbaar veel wegheeft van een wielerpeloton dat aan een bijzonder steile afdaling begint, terwijl de eerste regendruppels van een enorme stortbui al op de helmen beginnen te spetteren.
    Voor het peloton uit rijdt een renner genaamd Wilders. Als dat minderheidskabinet er werkelijk komt, is hij in elk opzicht de winnaar; hij mag in belangrijke mate de koers bepalen. Als tegenprestatie gooit hij zijn fiets niet dwars voor het peloton.
    Het lijkt niet beter te kunnen voor de PVV: de politiek kan letterlijk en figuurlijk niet meer om ze heen. Ik ken veel mensen die daar bang voor zijn. Dat komt omdat ze in Wilders een triomferende kopman zien. Maar dat is hij niet.
    Geert Wilders is een knecht zonder ploeg. Hij rijdt op niets anders dan het gebrul van de horden en zijn eigen hersenspinsels, maar de koers is al verreden voordat hij begonnen is. Iedereen, vriend en vijand, knecht en kopman, houdt de adem in en zet zich schrap voor de val.
 


Naar Alfa wereld , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]