De Volkskrant, 07-06-2013, door Govert Derix en Michael Berg
8 jun.2013

#HetDuel Uitgedaagd op Volkskrant.nl

Juist de thrillerauteur heeft de taak maatschappelijke boodschappen in te peperen bij de lezer, vindt Govert Derix. We roeren ons wel degelijk, antwoordt Michael Berg, door te verleiden, niet door te drammen.


Beste Michael,

In het kader van de Maand van het Spannende Boek mocht ik met jou optreden. Je liet je ontvallen dat je in je boeken zelf het liefst zo veel mogelijk op de achtergrond blijft. Schrijvers die vooral willen amuseren en zich verontschuldigen bij alles waarbij ze zelf risico zouden kunnen lopen ('Sorry, kritiek', 'Pardon, buiten de mainstream geplast'): waar moet het heen als ook de creatieve elite zich wentelt in een eendimensionale inkapseling?

Het is vaker geroepen: Nederland ontbeert een intellectuele klasse die zich brutaal bemoeit met het openbaar debat en het lef heeft grote verbanden te leggen die lekker vloeken in het maaiveld. Juist nu we denkers nodig hebben die het Einde van de Grote Verhalen aan hun laars lappen met epische thrillers die invoelbaar maken wat er écht op het spel staat, heerst enkel ijzige stilte. Terwijl het schrijftalent om het volk boven zichzelf uit te tillen, in overvloed aanwezig is. Maar nee, liever dan zichzelf op het spel te zetten met boeken die blinde vlekken zichtbaar maken, produceren ze teksten die zand in de ogen strooien. Multicrisis? Uitslaande branden in het Fort Europa? We verdiepen ons liever in de nieuwste literaire hype.

Aan schrijvers de taak de strijd aan te binden met de onthutsende onverschilligheid van het publiek. Een publiek krijgt niet alleen de schrijvers die het verdient, schrijvers moeten de moed hebben een publiek op te voeden dat eigenlijk liever de andere kant uitkijkt.

Daarom is er nood aan auteurs die met pageturners boodschappen inpeperen die er toe doen. Schrijvers, juist die van het spannende werk, moeten verschil maken. Als zij het ook niet meer doen, is dat een teken aan de wand. En mocht dit echt ons lot zijn, laat dan de laatste waarachtige schrijver er de juiste wereldverbeterende woorden bij vinden.

Iets voor een volgende Gouden Strop, Michael Berg?

Govert Derix is filosoof en schrijver van de literaire thriller Sterrenmoord.


Beste Govert,

Er is niets mis met je gehoor. Ik heb tijdens die avond inderdaad gezegd dat ik in mijn boeken zo veel mogelijk op de achtergrond blijf. Ik ben schrijver, verhalenverteller. Maar die verhalen die ik schrijf, gaan wel ergens over. Niks zand in de ogen strooien.

Heb je Nacht in Parijs gelezen? Vast niet. Het zij je vergeven. In het boek komen diverse maatschappelijke kwesties aan de orde: het rechtspopulisme in Europa, corruptie, xenofobie. Die onderwerpen zijn niet toevallig gekozen. Het zijn thema's waarover ik me druk maak. Ook al heb ik geen pasklare oplossing voorhanden. Ik ben geen filosoof, opvoeder of - erger nog - wereldverbeteraar. Ik ben een romanschrijver die een publiek probeert te vervoeren.

Ik wil een zo goed mogelijk boek schrijven. Spannend, met sterke personages en verrassende plotwendingen. Het verhaal staat voorop. En ondertussen gaat het ook over een aantal maatschappelijke thema's. Maar zonder te drammen. Ik ben meer van het verleiden en - hopelijk - tot denken aanzetten. Of dat werkt? Gezien de lezersreacties kan ik je verzekeren dat de thema's die in mijn boek voorkomen niet onopgemerkt zijn gebleven. Sommige lezers vonden het zelfs te politiek. Prima. Dus hoezo onverschillig publiek?

Met het inpeperen van boodschappen schrijf je geen goed boek. En zeker geen pageturner. Als je maatschappelijk invloed wilt nemen, word dan lid van een politieke partij, of ga desnoods op een zeepkist staan. Natuurlijk hebben schrijvers, net als iedereen, de plicht zich te roeren. Maar laat in de roman de verbeelding voorop staan en niet het engagement. Wie zo nodig zijn mening wil ventileren, heeft genoeg andere podia ter beschikking: discussieavonden, debatprogramma's op radio en televisie, of de opiniepagina van de krant.

Michael Berg is schrijver. Met Nacht in Parijs won hij vorige week De Gouden Strop.


Geschrift
Polemiek is ook niet meer wat het geweest is. De één roept dat je aan de thriller weinig politieke boodschap hebt en de ander dat dat bij hem juist helemaal niet het geval is. Dubbele ironie zeker.


Aan het laden ...

08/06/13 15:23
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Jan Verheul
Een wereldverbeteraar is iemand die zijn best doet om het lot van zijn medemensen te verbeteren. Door zwakkeren te helpen of door bedriegers te ontmaskeren. Mits intelligent en integer gedaan is dat een prima tijdsbesteding, en ook leuk om te doen. Raar toch eigenlijk dat het een scheldwoord is geworden. Maar dat is het pas sinds de 'greed is good' filosofie populair werd. Toen dat gebeurde wisten we dat de egoïsten de Media onder controle hadden. De resultaten zijn inmiddels bekend.


Aan het laden ...

08/06/13 11:34
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Giordano Bruno
Hallo Lona7, kan je eens uitleggen wat je reacties zijn bij het lezen van de commentaren van Risp en Giordano Bruno? Maak er iets autonooms van, met veel creatieve flair. Zoals Michael voorschrijft. Misschien kan je er ook, net als hij, wat kritiek op rechts denken, xenofobie en Geert Wilders in verweven, en ook een idee is het gebruik maken van moslims en negers als je proponenten. Pak het een beetje smeuïg aan, en je zit zo bij DWDD.


Aan het laden ...

08/06/13 10:25
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Lona7
Natuurlijk Michael, dank voor je antwoord. Ik ben nu echt nieuwsgierig naar je boeken. Tot nu toe vind ik het Nederlandse i.t.t. het Engelse spannende boek nooit zo spannend. Ik hoop dat jij een uitzondering bent. En de mentaliteit van een schrijver blijkt vanzelf zonder dat die nadrukkelijk preekt. Absurd om een schrijver opdrachten te geven!


Aan het laden ...

08/06/13 07:26
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Risp
Eerst schrijven dat in het boek "Nacht in Parijs" allerlei maatschappelijke thema's aan de orde komen om even later te beweren dat je met het inpeperen van boodschappen geen goed boek schrijft ???


Aan het laden ...

08/06/13 02:22
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Risp
Wat is er mis met een wereldverbeteraar willen zijn ? Ik doe m'n best wereldverbeteraar te zijn. Helaas heb ik niet de macht om de wereld te verbeteren, maar ik doe kleinschalig m'n best. Er zijn overigens heel veel goede boeken geschreven mét een onderliggende boodschap erin. In noem George Orwell, Animal Farm.


Aan het laden ...

08/06/13 02:18
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Robbie O
Ja, dat was inderdaad best een vreemde repliek. Het laatste wat ik zou verwachten in een thriller, of zo, is engagement. Waarom zou een schrijver zich moeten roeren in een land waar niemand meer de straat op gaat voor de goede zaak? En waarom dan vooral in dit genre? Inderdaad: Ga lekker de held uithangen bij deWdraaitD, om vervolgens je lekker om te draaien in je donzen dekje. Hunter is dood en Berg is geen Hunter, bijna niemand is Thompson. @Berg. Veel succes met je niemendalletjes!


Aan het laden ...

08/06/13 01:33
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Giordano Bruno
Citaat: Thomas Hobbes, Wat hebben mensen toch tegen wereldverbeteraars? === Reactie: Wat ík heb tegen wereldverbeteraars? Omdat ze vrijwel altijd geen wereldverbeteraars blijken te zijn, maar eigenwereldverbeteraars. Zo wil die Michael Berg kennelijk iedereen toelaten tot Nederland ('xenofobie', 'rechtspopulisme'), alleen maar omdat hij zelf zo graag en makkelijk kan reizen.


Aan het laden ...

07/06/13 18:12
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Giordano Bruno
Citaat 1 'Ik ben geen filosoof, opvoeder of - erger nog - wereldverbeteraar', antwoordt schrijver en Gouden Strop-winnaar Michael Berg op Govert Derix. 'Laat in de roman de verbeelding voorop staan en niet het engagement.' === Citaat 2: 'Heb je 'Nacht in Parijs' gelezen? ... In het boek komen diverse maatschappelijke kwesties aan de orde: het rechtspopulisme in Europa, corruptie, xenofobie.' === Reactie: Wat een zeldzaam staaltje onversneden hypocrisie.


Aan het laden ...

07/06/13 18:05
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
s.crew
Verlos ons van de kunstenaars die uitleggen wat ze bedoelen.


Aan het laden ...

07/06/13 18:02
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Stefan van den Hout
jammer dat de schrijver en winnaar van een prijs meteen laatdunkend over anderen gaat spreken. Ik ben, om bij mezelf te blijven, graag een wereldverbeteraar. Ik denk dat deze planeet in directe nood verkeert en hard een stem nodig heeft die voor haar opkomt. . Wat schrijver waarschijnlijk bedoelt is dat uit de enorme informatievoorziening die over ons heen komt het kaf van het koren dient te worden gescheiden. ik ga voor mensen die vanuit hun hart spreken en liefst voor het geheel/Aarde. S.O.P.


Aan het laden ...

07/06/13 17:42
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Baffo
Ik denk dan in mijn simpelheid: Als je dan niks te vertellen hebt, ga dan lekker de piepers jassn of duik achter de lopende band, Whatever. Maar word geen schrijver!


Aan het laden ...

07/06/13 15:12
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
suriman
Mijn credo: schoenmaker hou je bij je leest en val me niet lastig met je engagement. . Daarom kom ik nooit bij optredens van zogenaamd geengageerde figuren als Youp van't Hek, Jorgen Raymann etc. Waarom zouden die lui nou per se ook verstand hebben van politiek en andere maatschappelijke kwesties? . Opvallend is daarbij dat het engagement altijd zeer politiek correct is....


Aan het laden ...

07/06/13 14:50
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Rob33
Michael Berg neemt kennelijk genoegen met het leveren van een paar uurtjes spannend leesvertier. Daar is natuurlijk niks mis mee en past prima in onze consumptieve boekencultuur. Dat hij dan toch nog wat inhoud wil toevoegen volgens de methode van het verleiden riekt wel naar stiekem zeepkist-geventileer van zijn mening. Maar goed, de veronderstelling dat schrijvers iets interessants te melden hebben is sowieso vaak onzinnig. Schrijven is geen nadenken.


Aan het laden ...

07/06/13 14:48
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Rob33
Michael Berg neemt kennelijk genoegen met het leveren van een paar spannende uurtjes vertier. Daar is natuurlijk niks mis mee en past naadloos in onze consumptieve boekencultuur. Dat hij dan toch nog wat inhoud probeert mee te geven volgens de methode van het verleiden vind ik wel rieken naar stiekem zeepkistgedoe. Maar goed, de veronderstelling dat schrijvers meestal iets interessants te melden hebben is sowieso onzinnig. Schrijven is geen nadenken.


Aan het laden ...

07/06/13 14:41
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
EricR
Michael en Govert zitten er allebei naast, natuurlijk. Het enige wat schrijver moeten, is zo goed mogelijk schrijven; het maakt niets uit waar dat over gaat.


Aan het laden ...

07/06/13 13:36
Beledigend? Ongepast? Meld het ons. .
Thomas Hobbes
Wat hebben mensen toch tegen wereldverbeteraars? Je hoeft er geen te zijn als je niet wilt, maar zonder wereldverbeteraars zou je het niet zo goed hebben nu.


Aan het laden ...

07/06/13 13:06
 


Naar Alfa wereld , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]