Volkskrant.nl, 21-01-2010, column door Daniël Samkalden .2010

Wilders en de ijsbeer

Probeer niet te denken aan een ijsbeer en hij duikt iedere minuut in je gedachten op. Frustrerend, maar meer niet. In de rechtszaak tegen Wilders denkt iedereen aan de ijsbeer.

‘Stop Wilders Nu’ mag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Eerst mocht dat niet, nu mag het van de Raad van State toch. De partij maakt zich zorgen over de opkomst van Wilders en wil voorkomen dat de PVV de politieke agenda gaat bepalen in Den Haag en zo de stad in twee kampen verdeelt.

Opduiken
Dostojevski schreef ooit in Winterse opmerkingen over zomerse indrukken: ‘Probeer jezelf de volgende taak op te leggen: niet te denken aan een ijsbeer – en je zult zien dat het vervloekte beest iedere minuut in je gedachten opduikt’. Inmiddels noemen psychologen dat een Ironic Mental Process en is er eindeloos onderzoek gedaan naar hoe we geobsedeerd raken door de dingen die we proberen uit te bannen. Voordat we niet aan een ijsbeer probeerden te denken, dachten we in het geheel nog niet aan een ijsbeer, maar nu hij er eenmaal is, is de ijsbeer niet meer weg te denken, want het denken aan het 'niet denken aan een ijsbeer', draagt de gedachte aan een ijsbeer in zich.

Ik zal de laatste zijn die zou willen polariseren door Geert Wilders te vergelijken met een ijsbeer. Het accent moet worden uitgelegd op het mentale mechanisme. Stop Wilders Nu zal Wilders nooit stoppen, omdat de PVV de donor is van het eventuele succes van deze nieuwe partij – een parasiet die, als ze tot grote electorale omvang groeit, zelf haar doemscenario vervult: een stad waar de PVV de agenda bepaalt en die in twee kampen uiteenvalt.

Hype
Gister stortte Nederland zich in een nieuwe Wilders-hype: de rechtzaak die moet bepalen of hij met zijn uitspraken wel of niet heeft gediscrimineerd. Aan de vooravond schetsten wetenschappers, schrijvers en politici op tv alle denkbare scenario’s van de uitspraak voor de politiek, het openbaar ministerie, het debat, de integratie, enzovoort. Of ze nu vóór of tegen de rechtzaak waren, ze dachten allemaal aan de ijsbeer.

Het denken aan een ijsbeer, terwijl je probeert niet te denken aan een ijsbeer is wellicht frustrerend, maar de gevolgen zijn te overzien; het is niet zo dat het dier bij iedere gedachte eraan ook daadwerkelijk in je kamer staat. Bij het bezweren van het succes van Geert Wilders is dat anders. Ook deze week zou de PVV volgens Maurice de Hond de grootste partij van Nederland zijn geworden als er Tweede Kamerverkiezingen waren geweest en hoe de rechtzaak voor hem ook mag aflopen, volgende week zal de PVV in de peilingen nóg groter zijn.

Loslaten
Er is meer dan de ijsbeer, maar dat ondervind je pas als je ‘m durft los te laten, in plaats van te vangen. Als je je weet te ontworstelen aan de plagerige vicieuze gedachten. Lukt dat niet dan rest ons enkel nog een ijsbeer en een niet-ijsbeer. Ze dansen een dans in elkaars schaduw. Ondertussen wordt de kiezer op een voetstuk het podium opgehesen en mag hij zijn keuze maken met de expertise als van de jury van So you think you can dance. 


Naar Alfa wereld , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]