De Volkskrant, 31-12-2010, door Thomas von der Dunk .2010

Er bestaat geen dominante linkse elite in Nederland

Het begrip dat ik nooit meer wil horen is 'de linkse elite'. Het is onduidelijk wie of wat ermee bedoeld wordt, en daarmee al snel onjuist. Inzake het eerste: 'de elite' wordt al snel gelijkgesteld aan 'de machthebbers', zodat gesuggereerd wordt dat overal dezelfde groep mensen aan de touwtjes trekt, en die groep bovendien homogeen links zou zijn.

De jongste top-200 van de Volkskrant maakt duidelijk hoezeer dat onzin is: de machtigste mensen in Nederland vormen, afgaande op hun stemgedrag, qua politieke opvattingen geen eenheid. En als ze al in meerderheid iets zijn, dan zijn ze in sociaal-economisch opzicht overwegend rechts, zodat ze, bij alle hekel die ze aan het populisme hebben, best tevreden zijn met het huidige kabinetsbeleid. Slechts in ťťn opzicht zijn de opvattingen binnen deze top-200 tamelijk uniform: zij is zeer internationaal georiŽnteerd. Maar dat valt geenszins als specifiek links te definiŽren.

Het misverstand van het bestaan van een dominante 'linkse elite' is mede terug te voeren op het feit dat alleen de intelligentsia wat naar links overhelt, en daarmee snel het publieke debat lijkt te domineren. Dat is logisch, want intellectuelen zijn qualitate qua maatschappijkritischer dan gemiddeld, en dat heeft de afgelopen eeuw bijna per definitie steeds betekend: links. Ook kunstenaars zijn daarom vaker links dan rechts.

Maar hoeveel hunner komen in de top-200 voor? Omdat deze zogenaamde linkse elite nooit de economische macht of de electorale meerderheid in handen heeft gehad, moest zij zelfs in de vermeende linkse hoogtijdagen altijd toezien hoe uiteindelijk rechts de grenzen bepaalde. Een 'dominerende linkse elite' die voortdurend van rechts afhankelijk is: dat maakt het begrip volstrekt tot een lege huls.


Naar Alfa wereld , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]