WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Alfa-wereld: politiek

2010

Hoewel kunst en dergelijke niets met politiek te maken heeft, zeggen ze meestal, bemoeien kunstenaars en dergelijke zich wel regelmatig met politiek. Meestal niet in de directe zin,  zoals in "Ik ven voor die of dat", maar wel vaak in de meer indirecte zin, zoals, het hier te belichten geval hier: " Ik ben tegen Geert Wilders".
    Nu hebben ze misschien ook een al dan niet goede reden om tegen Geert Wilders, de PVV, te zijn, maar als de kunst, de alfa's, zich met Geert Wilders bemoeien, mag Geert Wilders zich met de kunst, de alfa's bemoeien. En dat laatste gaat natuurlijk in de vorm van geld. Zoals in het voorstel om in het kader van door de financiŽle eneconomsuiche crisis noodzakelijke bezuinigingen voorgestelde kortingen op het budget voor kunstsubsidies. Kunst levert niks op, dus daar kan makkelijk op bezuinigd worden, hoor je Wilders denken.
    Aai, dat is pijnlijk, want kunst levert natuurlijk inderdaad niets op. Ja, culturele waarde, maar als voor die culturele waarde bezuinigd moet worden op de verzorging van bejaarden en gehandicapten (zeg: de AWBZ), dan krijg je toch een moeilijk te verdedigen zaak.


Uit:


Red.: 

Uit: De Volkskrant, 22-06-2007, door Paul van Liempt (volledig artikel hier  )

TV-makers tegen 'religieus fanatisme'

 Zaterdag houdt de Clittenunie, lijst 69, haar eerste partijbijeenkomst in Panama in Amsterdam. Onder het motto 'Blijf van onze seksuele vrijheid af!' zal 'lijstrukker' Arie Douwpoot van de nieuwe partij een aantal thema's behandelen: 'Seksualiteit als hoeksteen van de samenleving', 'Meer erotiek in de openbare ruimte' en 'Legalisatie van paaldansen in discotheken'.
    De bijeenkomst valt samen met een demonstratie waarin een krachtig protest zal worden uitgesproken tegen 'jaren vijftig hypocrisie, normen en waarden en taboes' die door premier Balkenende, 'de houterige moraalridder Rouvoet' en de EO nieuw leven zijn ingeblazen.
    Achter de oprichting van de partij (zie www.clittenunie.nl) gaan de programmamakers Rob Muntz en Paul Jan van de Wint schuil. Van de Wint zegt zich flink te ergeren aan 'het religieus fanatisme dat welig tiert als nooit te voren'. ...

 

VK, 07-11-2009,  ingezonden brief van Herman van Veen, Edith Leerkes, Soest

Intocht
Wie bedreigt hier democratie? Het risico dat de PVV een gevaar zal zijn voor de staatsveiligheid wordt door henzelf bevestigd.

Op de internetsite van elke politieke partij staat dat we lid kunnen worden, behalve op die van de PVV, die mogen we alleen steunen als donateur. De PVV is een vereniging met maar ťťn lid.

De reden daarvoor kan alleen zijn dat de democratisch genomen beslissingen van de leden, de modderspuiterij van de stuurman beperken.

Het predicaat ‘extreem-rechts’ mag vooralsnog te sterk associŽren met het gruwelijke naziverleden, maar juist die geschiedenis laat zien dat we waakzaam dienen te zijn voor een volksmenner die op een opportunistische golf surft, roepend dat hij de schuldigen kent.

Deze ‘schuldigen’ zijn vooral de kinderen van de arbeiders die wij hiernaartoe haalden om onze welvaart te vergroten. We kunnen, veertig jaar na deze intocht, die kinderen niet wegzetten als criminelen of terroristen. We dienen hen te helpen om tussen twee culturen een maatschappelijk verantwoorde weg te vinden.

Het laagje beschaving waarmee wij ons bedekken laat los, we zouden ons niet moeten verlagen tot het ongenuanceerd stigmatiseren van een deel van onze bevolking. Het verkiezingspamflet van de PVV spreekt over ‘het fatsoen moet terug in onze samenleving’. Lijkt ons een goed streven, met name voor de PVV.Naar Alfa wereld  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .