De Volkskrant, 30-10-2013, rubriek De kwestie, door Peter de Waard .2010

Is elke Raboklant ook beboet?

Tussentitel: Ook het coŲperatieve model is niet bestand tegen de hebzucht

D e 7,5 miljoen rekeninghouders van de Rabobank hebben eigenlijk dinsdag allemaal een boete gehad van ruim 100 euro. Dat is ongeveer de bekeuring die wordt gegeven voor 13 kilometer te hard rijden of rijden zonder apk.

Vooral degenen die in 2008 naar het coŲperatieve model vluchten, zullen de tanden knarsen. De boete van 774 miljoen euro die de Rabobank moet betalen, zal uiteindelijk worden verhaald op de rekeninghouders: of het bankpasje wordt duurder, of de rente voor een hypotheek gaat iets omhoog of de rente op een spaartegoed gaat iets omlaag. Zo werkt het in de financiŽle sector.

Het zal niet worden verhaald op de dertig handelaren die zich schuldig hebben gemaakt aan het manipuleren van de officiŽle rentetarieven - zij zijn nog brutaal genoeg hun bonussen op te eisen - en ook niet op de verantwoordelijke bestuurders.

Sipko Schat, de baas van de zogenoemde Liborhandelaren, hoeft niet op te stappen. Ook financieel bestuurder Bert Bruggink blijft. Alleen Piet Moerland heeft onder grote druk van de centrale bank zijn verantwoordelijkheid genomen, hoewel hij in een televisieboodschap liet weten zelf tot dit besluit te zijn gekomen. Moerland zou volgend jaar toch al met pensioen gaan, dus een hele grote straf is het voor hem ook weer niet.

In 2008 en 2009 zochten veel spaarders een veilig heenkomen bij de Rabo omdat daar de cultuur zo anders zou zijn dan bij de beursbanken. De Rabo was de bank van burgers en buitenlui, niet van het grote geld en de ik-cultuur. In Utrecht werd keurig op de centjes gepast en ging niemand ermee speculeren in Londen of New York, waar ABN Amro en ING de mist in waren gegaan met Amerikaanse hypotheken. Ook deed de Rabo geen onverantwoorde overnamen zoals Fortis of smeerde het klanten woekerpolissen aan zoals DSB.

Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris, schreef in 2009 in zijn boek nog dat bij het bestrijden van de 'ik-cultuur' in de financiŽle wereld de toekomst lag bij het coŲperatieve model, waarbij hij de Rabobank voor ogen had. In hetzelfde jaar werd de Rabobank bij de verhoren van de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit naar de financiŽle crisis keer op keer als het ideale rolmodel gepresenteerd.

Rabo blijkt zich vijf jaar later niet te hebben onderscheiden van de beursgenoteerde banken (ABN Amro, ING, Fortis, SNS Reaal) die jarenlang hebzucht met hoofdletters hadden geschreven. Erger: bij de Rabobank is op grote schaal ook nog gemanipuleerd. Het enige verschil is eigenlijk dat de beursbanken eerder door de mand vielen vanwege hun notering. De Rabo dacht de vuile was binnen te kunnen houden. En gezien de uitlatingen over de teloorgang van de wielerploeg dacht Piet Moerland er begin dit jaar nog mee weg te komen.

Moerland is als hypocriet door de mand gevallen. En 7,5 miljoen Raboklanten weten dat de coŲperatie niet de heilstaat is.


Red.:  


Naar Alfa wereld , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]