De Volkskrant, 01-12-2012, van verslaggever Jonathan Witteman .2008

Dalende winstbelasting is mondiale trend

Belastingdruk voor bedrijf neemt af, voor burger toe


Bedrijven betalen al tien jaar lang gestaag minder belasting over hun winsten. De belasting op het salaris van werknemers is in dezelfde periode juist opgelopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de daadwerkelijk betaalde belasting van bedrijven en werknemers..

Van de bedrijven in de AEX heeft de Schiedamse olie-installatiebouwer SBM Offshore over de laatste vijf jaar gemiddeld de laagste belasting betaald over zijn mondiale activiteiten. Olieconcern Shell betaalde van alle AEX-bedrijven wereldwijd het hoogste percentage over de winst, gevolgd door koeriersbedrijf TNT Express en luchtvaartmaatschappij Air France-KLM.

De cijfers passen in een mondiale trend van dalende winstbelastingen voor het bedrijfsleven. Critici spreken van een 'wedloop naar de bodem', waarin landen elkaar beconcurreren met alsmaar lagere belastingen, in de hoop bedrijvigheid aan te trekken of te behouden. Nederland verlaagde het tarief deze eeuw van 35 naar 25 procent. Begin jaren tachtig hief de Belastingdienst nog 48 procent. De daadwerkelijk betaalde belasting daalde nog scherper: van 33 procent in 2001 naar rond de 15 procent de laatste jaren.

De belastingen voor werknemers gingen juist omhoog. De 12,7 miljoen Nederlanders met inkomen betaalden in 2011 per persoon gemiddeld 3.755 euro loon- en inkomstenbelasting, 44 procent meer dan in 2000. Maar niet alleen de loonbelasting ging omhoog: Nederlanders droegen ook meer geld af voor de waterschappen, het riool of hun auto en betaalden meer aan btw of accijnzen voor tabak en benzine.

Over hoeveel belasting grote bedrijven in Nederland betalen, zijn nauwelijks gegevens bekend. De Belastingdienst wil geen informatie geven over de effectieve belastingdruk van Nederlandse multinationals in eigen land, ook niet als deze informatie anoniem blijft. Van veel grote Nederlandse en internationale bedrijven bestaat het vermoeden dat ze dankzij een akkoord met de Belastingdienst zelfs helemaal geen vennootschapsbelasting betalen.

In het Verenigd Koninkrijk ontstond commotie over de Nederlandse belastingconstructie van koffiehuisketen Starbucks. Voor een parlementaire commissie over belastingontwijking bekende Starbucks eerder deze maand dat het een overeenkomst had gesloten met de Nederlandse Belastingdienst. Mede dankzij de overeenkomst betaalt de Engelse tak van Starbucks al jarenlang amper belasting in het Verenigd Koninkrijk, ondanks de wildgroei aan Starbucks-koffietentjes aldaar.

Ook bedrijven als Google en Facebook zijn om belastingredenen neergestreken in Nederland. Tegenstanders van de mondiale belastingconcurrentie bepleiten al jaren dat bedrijven verplicht inzichtelijk zouden moeten maken hoeveel ze per land verdienen. Nu hoeven ze alleen hun wereldwijde inkomsten te rapporteren. Daardoor kunnen multinationals hun winsten verschuiven naar landen met gunstige fiscale regimes, zoals de Kaaimaneilanden, Ierland of Nederland, zonder dat ze daar verder al te veel economische activiteiten ontplooien.
Naar Belastingmoraal, ego´sten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]