De Volkskrant, 22-10-2012. .2008

Starbucks en eBay betalen nauwelijks belasting

Onlinemarktplaats eBay heeft zondag toegegeven amper belasting te betalen in Groot-BrittanniŽ. Het concern betaalde slechts 1,2 miljoen pond (1,5 miljoen euro) aan belastingen op een omzet van 800 miljoen pond en 181 miljoen pond winst, schrijft de Britse krant Sunday Times. Bij een normaal tarief aan vennootschapsbelasting zou eBay 51 miljoen pond moeten afdragen.

Het bedrijf ontkende zondag tegen de BBC dat het iets verkeerd doet. 'eBay werkt in Europa samen met belastingdiensten en houdt zich volledig aan de regels'.

In het Verenigd Koninkrijk groeit de onvrede over grote bedrijven die weinig belasting betalen. Enkele dagen geleden werd bekend dat koffieketen Starbucks 398 miljoen pond aan winst heeft weggesluisd om in het geheel geen winstbelasting te betalen. Van de 3 miljard pond die Starbucks sinds 1998 heeft verdiend in Groot-BrittanniŽ, is maar 1 procent naar de belastingen gegaan. Facebook UK betaalde vorig jaar slechts 238.000 pond aan belastingen op een omzet van meer dan 20 miljoen pond. Facebook boekt alle in Europa gemaakte winst in Ierland, waar de vennootschapsbelasting het laagst is.
Naar Belastingmoraal, egoÔsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]