De Volkskrant, 26-07-2012, van correspondente Leen Vervaeke 27 jul.2012

Belgische belastingdienst legt 'monsterboetes' op bij fraude

Fiscus gaat op zelfstandigen jagen

De Belgische belastingdienst heeft de jacht geopend op frauderende zelfstandigen. Voortaan krijgen die een 'monsterboete' als ze onterechte onkosten opgeven. Volgens belastingexperts opent de fiscus echter de deur naar willekeur.

Veel Belgische zelfstandige ondernemers proberen de hoge belastingen te ontwijken door een creatieve invulling van het woord 'onkosten'. Etentjes op restaurant, huwelijksfeesten of privéreizen worden, onder het mom van een netwerkbijeenkomst, als onkosten van het inkomen afgetrokken.

Sommige ondernemers gaan nog verder en vragen bevriende restaurateurs om de achtergelaten btw-bonnetjes van andere klanten, de zogenoemde 'notes d'amour'. Ook privécomputers of alcoholische drank worden vaak ten onrechte onder kantoorbenodigdheden of relatiegeschenken geschaard.

Een nieuw fiscaal beleid moet daar nu een einde aan maken. Voortaan bestraft de fiscus onterechte onkosten met een boete van 309 procent. Een gewraakt privé-etentje ter waarde van 200 euro levert bijvoorbeeld een boete van 618 euro op.

Hoewel belastingdeskundigen positief oordelen over het sluiten van dit achterdeurtje, vinden ze de sancties veel te zwaar. Het Belgische belastingsysteem is berucht om zijn complexiteit en ondoorzichtigheid. Wie vroeger een fout maakte, kon met de belastingdienst onderhandelen over een oplossing. Maar wie nu een fout maakt, riskeert meteen een 'monsterboete'.

'Vroeger kon je nog discussiëren met je belastingcontroleur', zegt Dirk Van Belle, fiscaal expert van het advocatenkantoor Dauginet in de krant De Morgen. 'Voortaan wordt iedere overtreding als fraude gebrandmerkt en dreigt de fiscus onmiddellijk met de monsterboete.'

In reactie op die kritiek heeft het Belgische ministerie van Financiën een aantal richtlijnen uitgevaardigd. Ambtenaren moeten zich 'voldoende soepel' opstellen en hun 'gezond verstand' gebruiken om onschuldige fouten van fraude te onderscheiden. De boetes gelden alleen voor onkosten 'die onredelijk zijn' of 'een overdreven karakter hebben'.

Maar volgens belastingdeskundigen opent de fiscus daarmee de deur voor willekeur, en wordt het Belgische belastingsysteem er nog ondoorzichtiger van. Termen als 'gezond verstand', 'soepelheid' en 'overdreven karakter' zijn immers moeilijk te definiëren.

'Voortaan hangt de belastingplichtige af van de goodwill van zijn controleur', zegt Michel Maus, hoogleraar fiscaliteit aan de Vrije Universiteit Brussel. 'Daardoor krijg je willekeur, waardoor een controleur in Genk op een andere manier gaat optreden dan zijn collega in Roeselare.'


Red.:   belastingexperts zijn als lid van de oligarchie natuurlijk zelf hartstikke tegen belastingheffing


Naar Westerse organisatie, noord-zuid , Westerse organisatie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .