De Volkskrant,16-07-2013, van correspondent Leen Vervaeke .2008

Belgen in de rij met hun zwarte geld

De Belgische belastingdienst mag zich in de handen wrijven. Duizenden Belgen hebben zich de afgelopen dagen bij de fiscus gemeld met hun zwart geld. Nu de fiscale amnestie ten einde loopt, wilden ze hun verborgen buitenlandse spaargeld nog snel aangeven. In totaal melden zich 17 duizend Belgen met bijna 3 miljard euro. .

Gistermorgen om 6 uur liep de deadline voor de fiscale regeling in BelgiŽ af. Vanaf nu kunnen fiscale zondaars nog zes maanden amnestie krijgen, maar tegen hogere boetes en onder strengere voorwaarden.

Vanaf 1 januari 2014 is het gedaan met de maatregel, waarmee BelgiŽ sinds 2004 de vele buitenlandse rekeningen met zwart geld probeert tegen te gaan.

Op het belastingkantoor in Brussel was die deadline duidelijk zichtbaar. De afgelopen dagen stonden er lange rijen advocaten, met rolkoffers en verhuisdozen vol dossiers. Vrijdag alleen al waren er 3.879 aangiften, meer dan in heel 2010, tot nu toe het recordjaar. 'Het is de laatste dag van de solden', zei advocaat Michel Maus in de Vlaamse zakenkrant De Tijd. 'Maandag wordt het een stuk duurder.'

Sinds begin dit jaar gaven 17.210 Belgen naar schatting 3 miljard euro aan zwart geld aan. Veelal ging het om kleine zelfstandigen, die hun spaargeld in het buitenland hadden geparkeerd om de Belgische belastingen op de 'intresten' te ontwijken. Zij worden gezien als kleine garnalen, die naast de ontdoken belastingen een boete van 10 procent zullen moeten betalen.

Afgaande op eerdere regelingen zal er van de 3 miljard euro aan zwart geld een kleine 900 miljoen euro terugvloeien naar de schatkist. Dat is bijna twee keer zo veel als gehoopt, en bijna even veel als de totale opbrengst van alle fiscale regelingen sinds 2004.

De vraag is wel wanneer de Belgische schatkist dat bedrag kan bijschrijven, want de belastingdienst kan het werk nauwelijks aan.

Exotische oorden
De stormloop van zwartspaarders heeft te maken met de Belgische deadline, maar ook met de internationale ontwikkelingen. Het Luxemburgse en Zwitserse bankgeheim staat op springen en Europese landen wisselen steeds meer gegevens uit.

Sinds de Offshore-leaks van vorige maand (onthullingen hoe politici, zakenmensen en rijke families gebruikmaken van belastingparadijzen), wordt ook de druk op deze exotische oorden groter.

Toch kiezen veel Belgen er nog steeds voor in de schemerzone te blijven. Volgens ruwe schattingen bezaten de Belgen begin dit jaar 40 miljard euro aan zwart geld op Luxemburgse en Zwitserse rekeningen, vaak spaargeld dat daar al vele generaties staat.

De Belgische overheid hoopt de komende zes maanden nog een deel van dat bedrag te kunnen bemachtigen. In dit laatste hoofdstuk van de fiscale amnestie - tot 1 januari 2014 - zijn de boetes weliswaar hoger, maar ook zwaardere vormen van fraude kunnen dan worden aangepakt. De grote vissen dus, die ook hogere bedragen aanmelden.


Red.:   en wat zich aangeeft is natuurlijk maar een tiendeNaar Belastingmoraal, egoÔsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]