De Volkskrant, 19-01-2012, van verslaggever Robert Giebels .2010

'Vlaktaks leidt tot enorme toename van inkomensongelijkheid'

Daar is-ie weer: de vlaktaks

Om de zoveel jaar steekt het idee voor dat ene uniforme belastingtarief de kop op. Nu weer bij het CDA . Wetenschappers laten er niets van heel.

Tussentitel: Wie vlaktaks zegt, spreekt ook het H-woord uit

Daar is-ie weer: de vlaktaks. Eens in de zoveel tijd duikt het idee op van dat ene belastingtarief voor iedereen. Maar nooit ter linkerzijde. Alleen VVD, PVV, SGP en vooral het CDA omarmen even de flat tax. En dan komen ze er weer op terug. De vlaktaks staat ook weer in de toekomstvisie van het Strategisch Beraad van de christendemocraten. Het is de vierde keer deze eeuw dat het CDA ermee komt.

Omdat het idee zo hardnekkig is, buigen belastingexperts zich er regelmatig over. En omdat het Nederland is, altijd in de vorm van een commissie. De laatste keer in het voorjaar van 2010. De wetenschappers laten er geen spaan van heel, van dat uniforme belastingtarief. Hoe hoog of laag dat ook is.

Stel dat iedereen ongeacht zijn of haar inkomen 38,15 procent inkomstenbelasting moet betalen, oppert de Studiecommissie Belastingstelsel. Dan stijgt de werkgelegenheid met maar liefst ruim 100 duizend arbeidsplaatsen. Maar de prijs daarvoor is dat ruim drie op de vier huishoudens er financieel op achteruit gaan.

Die rekensom komt van het Centraal Planbureau. Het CPB wijst de vlaktaks ook categorisch af omdat het moderne, gerichte inkomensherverdeling onmogelijk maakt. De wetenschappelijke conclusie van de commissie en het CPB is dan ook: een vlaktaks leidt tot een enorme toename van de inkomensongelijkheid.

Ja, maar wacht even, zegt het CDA steeds, wij bepleiten ook niet zomaar een vlaktaks (van 35 procent), maar een sociale vlaktaks. Dat houdt in dat topinkomens een 'aanvullende solidariteitsheffing' moeten betalen. Oftewel: ng een belastingschijf speciaal voor de rijken. Precies het 'solidariteitstarief' dat SP, PvdA en GroenLinks in hun samenwerkingsplan van afgelopen weekeinde voorstellen.

De drie linkse partijen denken aan een solidariteitsschijf van 60 procent. Het CDA zit meer te denken aan wat de SGP in zijn verkiezingsprogramma heeft staan: 'Een extra toptarief van 10 procent hoger dan het vlaktakstarief voor alle inkomens boven de balkenendenorm.'

Maar als de sociale vlaktaks inhoudt dat er twee schijven zijn, dan is de term feitelijk een contradictie. Want van n belastingtarief is geen sprake meer. Dat kan de vlaktaks-onderzoekers ook niet bekoren. Als de politiek de ongewenste, denivellerende werking van de vlaktaks weer gaat repareren, zie er dan gewoon van af, adviseren ze.

Zo gaat het steeds. In 2005 stelt de VVD de 'vlaktax' voor in het Liberaal Manifest, een beginselverklaring. VVD-minister Zalm laat het zijn ambtenaren van Financin onderzoeken en concludeert na een jaar: 'Niet realistisch.' Nu zijn de jonge liberalen van de JOVD weer vr.

Het wetenschappelijk instituut van het CDA heeft hetzelfde ervaren. In 2001, 2008 en 2009 stelde het een uniform belastingtarief voor. Het idee haalt het verkiezingsprogramma niet, waarna nu het Strategisch Beraad het weer revitaliseert.

Geert Wilders heeft dezelfde ontwikkeling doorgemaakt. Toen hij nog een eenmansfractie was in 2005 stelde hij de vlaktaks voor in zijn Plan voor een nieuwe Gouden Eeuw. Nu verwerpt hij het CDA-idee, omdat het volgens hem gelijk staat aan afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Wie vlaktaks zegt, spreekt het H-woord uit. Want als nog maar n belastingtarief geldt, is dat ook meteen het maximale percentage waarmee huiseigenaren de hypotheekrente kunnen aftrekken. Dat levert de schatkist per saldo geld op doordat hogere inkomens minder kunnen aftrekken. Tegelijk blijft de vermaledijde hypotheekrenteaftrek toch gewoon bestaan. Precies het type hervorming dat het kabinet-Rutte op dit moment zoekt.
Naar Belastingmoraal, egosten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]