De Volkskrant, 12-02-2014, van correspondent Rolf Bos .2010

Honderden zondaars melden na recente onthullingen hun geheime Zwitserse rekening

Duitsers te biecht bij de fiscus


Steeds meer Duitsers met een geheime bankrekening in het buitenland geven zichzelf bij de belastingdienst aan. De afgelopen maand meldden zich vele honderden zondaars bij hun lokale Finanzamt. De meesten hebben een rekening in Zwitserland. .

Volgens deskundigen is het stijgende aantal Selbstanzeiger het gevolg van een reeks recente onthullingen waarbij vooraanstaande Duitsers ontmaskerd werden als belastingontduiker.

Er is dezer dagen geen ontkomen aan. Vrijwel alle Duitse talkshows gaan erover. In kranten en weekbladen wordt uitgebreid verslag gedaan van weer nieuwe Bekende Duitsers die tegen de lamp zijn gelopen. Der Spiegel heeft deze week een cover waarop '1.000 illegale belastingtrucs' van prominenten worden aangekondigd.

Het opvallende is dat werkelijk iedereen 'het' doet. Van ex-profvoetballer tot vooraanstaand feministe, van CDU-politicus tot staatssecretaris van de SPD, van bekend uitgever tot de baas van de beste voetbalclub van de wereld.

In Duitsland raakt men niet uitgepraat over het gesjoemel van Alice Schwarzer, befaamd feministe en oprichtster van het blad Emma. De voorvechtster van vrouwenrechten bleek gedurende tientallen jaren een riante bankrekening te hebben gehad in Zwitserland. Over de rente had ze nooit belasting betaald. Schwarzer heeft inmiddels een boete van twee ton betaald, maar een mogelijk proces is daarmee nog niet van de baan.

Dan was er de Berlijnse staatssecretaris voor Cultuur, André Schmitz (SPD). Hij bleek een rekening te hebben bij Credit Suisse, waarover hij geen belasting had betaald. Hij rekende alsnog af, 22 duizend euro plus een boete van 5.000 euro, maar legde zijn ambt toch neer.

Politiek staartje
Deze zaak kreeg deze week nog een politiek staartje. Klaus Wowereit, de burgemeester van Berlijn, was in 2012 al op de hoogte van het vergrijp, maar ondernam niets. Wowereit oogstte veel kritiek toen hij vorige week, toen de zaak rond Schmitz hoog in de media speelde, niet voortijdig terugkwam van zijn skivakantie in Tirol.

Het betekent imagoschade voor de SPD, maar ook aan de andere kant van het politieke spectrum wordt gesjoemeld. Helmut Linssen, voorheen minister van Financiën van Noordrijn-Westfalen en penningmeester van regeringspartij CDU, bleek ruim 400 duizend euro te hebben op rekeningen in de Bahama's en Panama. Linssen stapte op als penningmeester.

Ook Theo Sommer, voormalig uitgever van het weekblad Die Zeit, bleek een sjoemelaar. Tussen 2007 en 2011 heeft hij 640 duizend euro achtergehouden. De 83-jarige werd eind januari tot een voorwaardelijke straf veroordeeld. Sommer verdedigde zich met de woorden: 'Ik heb mij altijd in eerste instantie om mijn werk bekommerd, de financiën schoten erbij in.' Net als bij feministe Schwarzer noemt de populaire pers Sommer een 'moraalridder' die door de mand is gevallen.

Deze week volgde het nieuws dat een voormalige voetballer van het Duitse elftal geld zou hebben staan op een geheime Zwitserse bankrekening. Het zou, volgens de Süddeutsche Zeitung, om Andreas Brehme gaan, de man die Duitsland in 1990 naar de wereldtitel schoot. De ex-voetballer staat in een lang rijtje van Duitse sportlieden die ooit akkefietjes met de belastingen hadden: zoals tennisser Boris Becker, ruiter Paul Schockemöhle en Peter Graf, de vader en manager van Steffi Graf.

De huidige golf onthullingen begon vorig jaar ook met onthullingen rond een voormalige sportman. Uli Hoeness, ex-voetballer en nu president van Bayern München, bleek jarenlang geheime bankrekeningen in Zwitserland te hebben gehad, waarvan hij de belastingdienst niet op de hoogte had gebracht.

Hij zou 3,2 miljoen euro hebben achtergehouden. Volgende maand begint een rechtszaak tegen de wereldkampioen van 1974. Er hangt hem, gezien de hoogte van het bedrag, niet alleen een geldboete maar ook een gevangenisstraf boven het hoofd.

200 miljard euro
Het einde van de reeks belastingschandalen lijkt nog niet in zicht. Bij de fiscus circuleren volgens de Duitse pers lijsten van Duitsers met rekeningen in het buitenland. Naar verluidt hebben 200 duizend Duitsers alleen al in Zwitserland gezamenlijk ruim 200 miljard euro uitstaan. Nu de Duitse en Zwitserse autoriteiten nauwer gaan samenwerken, rest er voor velen van hen slechts een uitweg: zichzelf aangeven. Doen ze dat, en is het bedrag niet te hoog, dan betalen ze slechts de uitstaande belastingschulden, plus rente.

De afgelopen jaren werd er in Duitsland met het nodige dedain gewezen naar landen als Griekenland, die hun belastingpolitiek niet op orde hebben. Die Welt noemt het Duitsland van nu een 'schijnheilige republiek'.


Red.:  


Naar Belastingmoraal, egoïsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]