De Volkskrant, 22-05-2012, rubriek De Kwestie, door Peter de Waard .2010

Moet Nederland ook intern revalueren?

Duitsland helpt de Grieken door lonen te laten stijgen. Nederland is niet in staat te volgen.


In Nederland lijkt het vooralsnog ondenkbaar: Abvakabo roept dat ze voor alle gemeenteambtenaren 2 procent extra loonsverhoging wil en minister De Jager laat weten dat de bond beter een procent of 5 kan eisen. Tot nu toe heeft de minister van FinanciŽn via zijn collega van Binnenlandse Zaken laten weten dat '2 procent al volstrekt onmogelijk is', nota bene nadat er al een akkoord over was bereikt.

In buurland Duitsland rammelen de werkgevers weer flink met de geldbuidels, of het nu in de metaalsector is of bij de overheid. En minister Wolfgang Schšuble van FinanciŽn is gek genoeg om dat stiekem toe te juichen.

Publiekelijk keert de Duitse regering zich tegen alle oproepen om de economie te stimuleren, maar in feite is de Duitse regering daar volop mee bezig. Tijdens de G8-top in Camp David verzette kanselier Merkel zich tegen de wens van zeven andere landen voor een groei- en stimuleringsagenda, maar als 2 miljoen ambtenaren in Duitsland 6 procent meer loon wordt gegeven, is dit een vorm van consumptief stimuleren bij uitstek.

Hiermee bewijst Duitsland de probleemlanden in het zuiden een grote dienst. Ten eerste wordt nieuwe vraag gecreŽerd, waardoor zij mogelijk meer kunnen exporteren. Ten tweede - en dat is nog belangrijker - vermindert Duitsland zijn concurrentievoordeel.

De oorzaak van deze crisis is dat de kosten per eenheid product in de zwakke eurolanden sinds de invoering van de munt in 1999 veel sneller zijn gestegen dan die in de sterke eurolanden: bijvoorbeeld 43 procent in Griekenland en maar 3 procent in Duitsland.

Omdat het verschil niet kan worden hersteld door aanpassing van de valutakoersen, zoals voor 1999 binnen de EU gebeurde, moet het gecorrigeerd worden met salarisaanpassingen of interne devaluatie. Inmiddels zijn de lonen in Griekenland al met 18 procent verlaagd.

Omdat verdere salarisverlagingen in Griekenland politiek onhaalbaar zijn en alleen populistische partijen in de kaart spelen, zouden salarisverhogingen in Duitsland - interne revaluatie - een uitkomst bieden.

Dat vindt nu plaats. De vraag is of Nederland het Duitse voorbeeld moet volgen, want Mark Rutte staat zoals hij zondag zei pal achter de oosterburen. Maar juist in Nederland zijn na de vier PIGS (Portugal, ItaliŽ, Griekenland en Spanje) de kosten per eenheid product het meest gestegen sinds de komst van de euro: 28 procent. Dat Nederland in tegenstelling tot Duitsland in een recessie zit is ook daarmee deels verklaarbaar.

De FNV is helaas geen IG Metall, hoe graag Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten samen met de bestuurders van Abvakabo zich die rol zou willen aanmeten.

Red.:   Hogere belasting ook, zegt men, maar geen hond die er aan denkt ...


Naar Belastingmoraal, egoÔsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]