De Volkskrant, 06-11-2012, van correspondent Patrick van IJzendoorn .2008

Multinationals koersen slinks om Britse belastingen heen

Amerikaanse multinationals betalen amper belasting over hun winsten in het Verenigd Koninkrijk. Met name internetgiganten als Google, Amazon, eBay, Intel en Apple blijken het gemakkelijk te vinden om de Britse belastinginspecteur te ontwijken..

Bij het ontwijken van belasting maken multinationals gebruik van 'transfer pricing'. Ze profiteren van de lage vennootschapsbelasting in landen als Ierland, Nederland, Luxemburg en Zwitserland, waar ze vaak hun brievenbusbedrijven hebben. Van daaruit sturen ze facturen voor goederen en diensten naar hun winstmakende vestigingen in het Verenigd Koninkrijk. Nederland staat in het buitenland bekend als belastingparadijs voor multinationals, en voor bijvoorbeeld popgroep U2, wier zanger Bono onvermoeibaar strijdt tegen armoede in Afrika.

Multinationals gaan daarbij creatief te werk. Zo koopt Starbucks koffiebonen in Zwitserland, roostert ze in Nederland om er uiteindelijk koffie van te maken in het Verenigd Koninkrijk. De Californische koffieketen, die zich profileert als kampioen ethisch ondernemen, heeft daar maar een paar procent belasting betaald over de 3 miljard pond winst die het sinds 1998 heeft gemaakt. Over 2011 betaalde het zelfs geen belasting over een omzet van 398 miljoen pond. Ook bedrijven als Coca-cola, Intel en Kraft weten hun Britse winsten kunstmatig, doch legaal laag te houden.

Vooral internetbedrijven zijn ongrijpbaar. Zij hoeven hun economische activiteiten niet per se op Britse bodem te verrichten. Google en Facebook doen hun Europese verkopen vanuit Ierland, terwijl Amazon Luxemburg als plek gebruikt voor zijn verkopen. De vergoedingen die Britse eBay-gebruikers betalen komen ook terecht in het groothertogdom. Apple gebruikt de 'double Irish with a Dutch sandwich'-tactiek. Het bedrijf laat zijn winsten via Ierland en een tussenstop in Nederland naar de Cariben vloeien, om ze uiteindelijk weer te stallen bij een ander Iers zusterbedrijf.

Verontwaardigde Britse politici hebben maandag hoge belastingfunctionarissen ondervraagd over dergelijke praktijken, maar dat leidde nergens toe omdat de ondervraagden niet mogen spreken over specifieke gevallen. De Britse fiscus gaat nu bekijken hoe ze multinationals kunnen dwingen om eerlijk belasting te betalen.

Geschrokken van de imagoschade heeft Starbucks laten weten in de toekomst gaarne meer belasting te betalen in het Verenigd Koninkrijk.
Naar Belastingmoraal, ego´sten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]