De Volkskrant, 23-11-2005, van verslaggever Ferry Haan

Grootschalig gesjoemel met aftrek voor lijfrentepolissen

De Belastingdienst heeft vijftigduizend aangiftes gecorrigeerd waarbij een onterecht beroep werd gedaan op de aftrek voor lijfrente. Met een zogeheten doelgroepenactie liep de dienst honderdduizend aangiftes over 2003 langs, waar lijfrente in het spel was. Bij de helft werden bedragen afgetrokken die niet zijn betaald, of die niet voor een lijfrente- maar voor een kapitaalverzekering waren overgemaakt. In veertienduizend gevallen was de lijfrente wel betaald,  maar was er geen recht op aftrek. De belastingdienst heeft alle duizend aangiftes waarbij iets mis was gecorrigeerd.
    Staatssecretaris Wijn meldt de fouten met de lijfrente. in een evaluatie van de belastingherziening in 2001, die hij dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
    Voor Wijn is de belastingherziening een succes. Hij geeft zijn PvdA-voorganger Vermeend een compliment: 'Gewoon goed gedaan.' Vooral de nieuwe vermogensrendementheffing wordt geprezen. Voorheen betaalden 1,3 miljoen mensen belasting over hun vermogen. Nu zijn dat er 1,7 miljoen.


Terug naar Belastingmoraal, ego´sten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]