De Volkskrant, 07-06-2012, door Liz Alderman, New York Times .2010

Auto van de fiscus op het eiland? Lokale radio geeft kenteken door

De Griekse schatkist is bijna leeg, terwijl de regering nog 45 miljard euro aan achterstallige belastingen te goed heeft. Maar de Grieken hebben het niet zo op de fiscus en de crisis heeft die aversie alleen maar verergerd.

Tussentitel: Als we in actie komen, is het meeste geld weg - Nikos Lekkas - ambtenaar financiŽle opsprongsdienst

Alsof de eurozone nog niet genoeg siddert onder de Griekse schulden, ligt de volgende crisis alweer op de loer: de Griekse regering komt waarschijnlijk al in juli zonder geld te zitten, kort na de cruciale verkiezingen van deze maand.

Ondanks de recente noodhulp van 130 miljard euro heeft de regering nu al grote moeite haar rekeningen te betalen. In een zoektocht naar oplossingen overwegen ambtenaren Europees geld te gebruiken dat eigenlijk bedoeld was om de noodlijdende Griekse banken te helpen. Tegen het midden van de zomer zal de schatkist mogelijk zo leeg zijn dat sommigen al voorstellen dat de staat schuldbekentenissen moet gaan uitgeven.

Om te begrijpen waarom de regering zo krap bij kas zit, moet je bij Nikos Maitos zijn, oudgediende van de Griekse financiŽle opsporingsdienst. Toen Maitos en een team van inspecteurs onlangs het eiland Naxos afstroopten op zoek naar belastingontduikers, meldde het lokale radiostation het nummer van zijn kentekenplaat om bewoners alvast te waarschuwen. De recessie en de pijnlijke gevolgen van bezuinigingen en belastingverhogingen hebben de langlopende aversie tegen het betalen van belastingen in veel delen van Griekenland alleen maar verergerd.

'Een van de consequenties van de crisis is dat mensen moeilijker op te sporen zijn', zei Maitos, een imposante, potige man, vorige week in zijn broeierige kantoor aan de rand van Athene.

Met de verkiezingen van 17 juni voor de deur, beslissend voor het mogelijke Griekse vaarwel aan de eurozone, hebben de Griekse leiders een noodsignaal gegeven. De regering ziet zich weldra geconfronteerd met een tekort van 1,7 miljard euro, terwijl belastinginkomsten en andere potentiŽle bronnen van geld opdrogen. De regering heeft nog 45 miljard euro aan achterstallige belastingen te goed. Daarvan zal slechts een fractie ooit geÔnd kunnen worden, zeggen belastingambtenaren in Athene.

Nikos Maitos is een van de duizenden ambtenaren wier taak het is elke mogelijke belastingcent uit te wringen waarmee Griekenland overeind kan worden gehouden. Maar zelfs de belastingambtenaren worstelen met hun opdracht nu sommigen door bezuinigingen niet eens meer genoeg geld hebben voor benzine.

Tot op zekere hoogte, zeggen ambtenaren, begint de mentaliteit van belastingontduiking te veranderen, met dank aan de agressieve campagne tegen vijfhonderd rijke Grieken en bedrijven, onder wie ex-ministers en bazen van staatsinstellingen. Het ontging de Grieken niet toen in april een voormalige minister van Defensie gearresteerd werd op verdenking van corruptie en het valselijk declareren van inkomsten en belastingen.

Maar volgens Nikos Lekkas, topambtenaar van de financiŽle opsporingsdienst, hebben Griekse banken sinds 2010 bijna vijfduizend verzoeken om informatie gefrustreerd. 'De banken stellen het verzenden van de informatie acht tot twaalf maanden uit. En als het eenmaal zo ver is, sturen ze enorme stapels documenten om verwarring te zaaien. Tegen de tijd dat we in actie kunnen komen, is het meeste geld al weg.'

Een van de grootste uitdagingen, zegt Lekkas, zijn de 'grote vissen': de meer dan 18 duizend zaakjes van rijke Grieken en bedrijven. De autoriteiten proberen de bezitters op te sporen via de eigendomsaktes. Recentelijk confisqueerden ze verscheidene grote eigendommen gelieerd aan offshore-bedrijven, waarvan de eigenaren de staat tientallen miljoenen euro's verschuldigd zijn.

Noodgedwongen richten belastingambtenaren het vizier vooral op kleinere belastingontduikers - vaak met wisselend resultaat. Tijdens een recente speurtocht op het eiland Santorini hielden Maitos en twee collega's een tankstationhouder in de gaten, die van zijn klanten eiste handje contantje betaald te worden, zodat hij geen belastingaangifte zou hoeven doen. Toen de inspecteurs hem daarop aanspraken haalde hij uit met een stierenzweep, terwijl hij ondertussen de staat vervloekte voor het inpikken van zijn geld.

Volgens ambtenaren zullen de zaken er mogelijk een stuk rooskleuriger voor staan zodra het hele Griekse belastingssysteem geautomatiseerd zal zijn. Dat moet aan het eind van dit jaar het geval zijn.

Charalambos Nikolakopoulos, baas van de vakbond van belastingambtenaren, vindt dat trojka-waarnemers en andere buitenstaanders niet nodig zijn om de boel vlot te trekken in Griekenland. 'Ja, we hebben verandering nodig', zegt hij. 'Maar de zaken zullen pas verbeteren zodra we een stabiele regering krijgen die het land haar politieke wil zal opleggen.'
Red.:  


Naar Belastingmoraal, egoÔsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]