De Volkskrant, 02-07-2012, van correspondent Patrick van IJzendoorn .2008

Jersey en Guernsey vinden de Britse fiscus iets te doortastend

Het gist op de Kanaaleilanden

Tussentitel: Komieken en zangers zoeken hun heil op Jersey
Sark is de laatste feodale staat binnen Europa


Op Jersey wordt hardop gespeculeerd over onafhankelijkheid. Sir Philip Bailhache, een van de voornaamste politici op het Britse Kanaaleiland, heeft zijn ambtenaren opdracht gegeven om de haalbaarheid van zo'n radicale stap te onderzoeken..

LONDEN - Het Britse kroondomein kwam vorige week volop in de belangstelling te staan toen bekend werd dat honderden Britse miljonairs belasting ontweken via een ingewikkelde belastingconstructie op Jersey. Onder meer de komiek Jimmy Carr had op deze wijze zijn inkomsten buiten het bereik van de belastinginspecteur gehouden.

Door zulke constructies loopt de toch al pover gevulde schatkist miljoenen, zo niet miljarden, mis. Ook bekende Britten als voetbalmanager Alex Ferguson en zanger Gary Barlow staan onder verdenking van belastingontwijking of zelfs -ontduiking. Eerder kwam ook zanger en armoedebestrijder Bob Geldof in opspraak door zijn financiŽle arrangementen.

De publieke opinie keert zich steeds meer tegen rijke Britten die hun geld verstoppen op Jersey en andere belastingparadijzen. Om die reden is de Britse regering afgestapt van haar laisser faire op dit terrein. Enkele maanden geleden boekte het ministerie van FinanciŽn een belangrijke overwinning toen het gerechtshof in Londen oordeelde dat op de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey ten onrechte dvd's en cd's worden verkocht zonder btw-heffing.

De Britten oefenen ook druk uit op Guernsey om een einde te maken aan de postorderhandel in voedingssupplementen. Producenten gebruiken het Kanaaleiland als uitvalsbasis omdat het geen deel uitmaakt van de Europese Unie en derhalve niet aan allerlei stringente regels hoeft te voldoen.

Tweeling
Behalve op Jersey en Guernsey rommelt het ook op het naburige Sark, de laatste feodale staat in Europa. De zeshonderd eilandbewoners en hun 'seigneur', John Michael Beaumont, leven al jaren op gespannen voet met de tweelingbroers Sir Frederick en Sir David Barclay. Deze miljardairs - die onder meer eigenaar zijn van de Ritz en The Daily Telegraph - wonen 200 meter uit de kust in een namaak-gotisch kasteel op hun privť-eiland Brecqhou.

Al bijna twintig jaar proberen de twee democratiseringen door te voeren. Dat heeft niet zozeer te maken met politiek idealisme, alswel met zakelijke belangen. Ze kopen van alles op, van hotels tot winkels. Eerder deze week zei de Britse staatssecretaris van Justitie Tom McNally dat het erop lijkt dat de Barclays een soort belastingvriendelijk bedrijfseiland van Sark proberen te maken.



Naar Belastingmoraal, egoÔsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]