De Volkskrant, 12-03-2012. .2012

Tycoonbelasting

Britten willen miljonairs aanpakken

De Britse vicepremier Nick Clegg wil miljonairs zwaarder gaan belasten en pleit daarom voor een 'tycoontaks'.

Dat heeft hij zondag in een interview met The Telegraph gezegd. Nadat bekend werd dat de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney slechts 13,9 procent belasting betaalt, liet Clegg onderzoeken hoe dat in zijn land zit.

Clegg kreeg te horen dat er honderden miljonairs zijn die maar 20 procent belasting betalen. De constructies die hiervoor gebruikt worden zijn legaal, maar volgens Clegg niet acceptabel. 'Het maakt mensen die elke morgen vroeg opstaan, hard werken en hun belastingen netjes betalen ongelooflijk boos om te zien dat er anderen zijn die op een andere planeet lijken te leven en nauwelijks belasting betalen.'

Het enige antwoord hierop is een tycoontaks, meent de Liberal Democrat. Clegg zei dat zijn plan nog vr de begroting wordt besproken.

De Britse coalitieregering besloot in 2009 de hoogste schijf van de inkomstenbelasting voor inkomens van meer dan 150.000 pond (180.000 euro) te verhogen van 40 naar 50 procent. Veel managers verhoogden daarop hun eigen beloning ook.

Naar Westerse organisatie, noord-zuid , Westerse organisatie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .