De Volkskrant, 22-05-2013, van CORRESPONDENT MARC PEEPERKORN .2008

EU-aanpak multinationals op til

Tussentitel: Probleem is dat ieder land over belastingen een vetorecht heeft

De Europese regeringsleiders beloven vandaag opnieuw alle multinationals aan te pakken die belastingen ontwijken. De leiders staan onder grote druk van hun burgers en het Europees Parlement. .

Het parlement bepleitte dinsdag een zwarte lijst van belastingparadijzen waarmee de EU-landen geen handel meer zouden moeten drijven. Verder zouden nationale belastingvoordelen voor multinationals in de EU geschrapt moeten worden als ze in het betrokken land nauwelijks banen scheppen. Nederland telt veel brievenbusmaatschappijen die daar louter zijn gevestigd om hun winsten buiten bereik van de fiscus te houden.

De Nederlandse europarlementariŽr Bas Eickhout (GroenLinks) sprak over 'perverse praktijken' van bedrijven als Apple, Microsoft, Google en Nike. Zijn sociaal-democratische collega Kekus hekelde de 'schandalige omvang' van grensoverschrijdende belastingontwijking. Het parlement wil dat de EU-landen op dezelfde wijze de winstbelasting berekenen zodat ontwijking ervan moeilijker wordt.

De EU-leiders komen vandaag speciaal in Brussel bijeen om de strijd tegen belastingfraude en -ontwijking te bespreken. In de ontwerpverklaring waarmee de leiders naar verwachting akkoord gaan, onderstrepen ze het belang van een Europese aanpak. Jaarlijks lopen de landen van de Europese Unie naar raming 1.000 miljard euro aan belastinginkomsten mis, mede doordat multinationals via de mazen van de nationale belastingwetten vrijwel alle heffingen ontwijken. Ook ontwikkelingslanden verliezen tientallen miljarden per jaar als gevolg van de belastingconstructies in de EU.

De EU-leiders beloven al jaren beterschap maar die blijft uit door nationale belangen (vestigingsklimaat) en het feit dat ieder land over belastingen een veto heeft. In december vorig jaar presenteerde de Europese Commissie een actieplan tegen het ontwijken van belastingen door grote bedrijven. Ondanks het enthousiaste onthaal ervan door de lidstaten, ligt de uitvoering daarvan grotendeels stil.

Premier Rutte en zijn collega's zeggen nu opnieuw hun steun aan het actieplan toe. De speciale EU-werkgroep om schadelijke belastingconstructies te beŽindigen, moet meer invloed krijgen.

EuroparlementariŽrs en EU-ambtenaren bekritiseren het gebrek aan daadkracht bij de leiders. Europees Commissaris äemeta (Belastingen) zei vorige week in de Volkskrant dat de lidstaten belastingfraude net zo hard zouden moeten terugdringen als hun financieringstekort. Hij waarschuwde dat de reputatie van Nederland geschaad wordt door de lakse belastingregels voor multinationals.Naar Belastingmoraal, egoÔsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]