De Volkskrant, 24-01-2013, van verslaggever Robert Giebels .2008

Belastingontwijking | Fiscale route via Nederland

Weekers gaat brievenbus-bv's niet aanpakken


Nederland is volgens staatssecretaris Frans Weekers (FinanciŽn) geen belastingparadijs voor multinationals. Hij gaat daarom niet eenzijdig ingrijpen om te voorkomen dat internationale bedrijven via ingewikkelde belastingconstructies weinig belasting betalen..

Weekers zei woensdag in een debat met de Tweede Kamer dat ingrijpen slecht zou zijn voor het vestigingsklimaat en voor de schatkist. Hij erkent dat bedrijven hun activiteiten over meerdere landen spreiden 'om te komen tot een zo laag mogelijke belastingdruk'. Volgens de bewindsman zorgen multinationals voor banen en belastingopbrengst. Zou Nederland zich strenger opstellen, dan verhuizen zij naar landen met aantrekkelijker regels, met medeneming van werkgelegenheid en euro's.

Weekers reageerde op berichten in de Volkskrant en het Financieele Dagblad. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de honderd grootste multinationals, zoals Google, IBM en Pfizer via fiscale constructies minstens 57 miljard euro door Nederland laten lopen, zonder daar veel belasting over te betalen. Het FD onderzocht specifiek Franse bedrijven en achterhaalde dat zelfs bedrijven die deels in staatshanden zijn, gebruikmaken van de gunstige fiscale regels in Nederland.

Weekers legde uit dat hij op de reputatie van Nederland moet letten en moet zorgen voor een gunstig vestigingsklimaat. 'Het is balanceren.' Wat de staatssecretaris betreft, blijven multinationals zeer welkom, zolang ze meer zijn dan louter een 'brievenbus'. Ze moeten wel zorgen voor reŽle activiteiten en echte banen. 'Voor bedrijven die alleen op papier bestaan, kom ik niet in de benen', zei Weekers. 'Belastingparadijzerij werp ik verre van mij.'

De Tweede Kamer wil van Weekers weten in hoeverre er sprake is van misbruik van de belastingverdragen die Nederland met een groot aantal landen heeft gesloten. 'Ik word zo moe van al die krantenkoppen met al die getallen', verzuchtte VVD-Kamerlid Helma Neppťrus. 'Laten we daarmee stoppen, want daar wordt niemand wijzer van.'

In mei komt het Holland Financial Centre (HFC) met een onderzoek naar het belang voor de Nederlandse economie van de niet-bancaire financiŽle sector. Het HFC is opgericht om de positie van Nederland als mondiaal financieel knooppunt veilig te stellen en uit te bouwen. Pas als dit onderzoek klaar is, debatteren Weekers en de Kamer verder over belastingontwijking.

De Tweede Kamer en Weekers zijn het erover eens dat belastingconstructies alleen in internationaal verband aangepakt kunnen worden. 'We moeten het niet alleen doen in Europa', zei Neppťrus. 'Dan is het: geld weg, werkgelegenheid weg.' Nederland moet niet 'het braafste jongetje van de klas willen zijn', zei Weekers. 'Want voor de troepen uitlopen kost banen en is slecht voor de schatkist.'Naar Belastingmoraal, egoÔsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]