De Volkskrant, 25-01-2013, van verslaggever Peter de Waard .2008

Cameron pleit voor internationale aanpak belastingontwijking

Bedrijven en particulieren moeten allemaal hun deel van de belastingen betalen, vindt de Britse regeringsleider. Wat hem betreft is dat de eerste prioriteit van de G8.


Tussentitel: Starbucks, Amazon, en Google liggen in Engeland onder vuur

De strijd tegen belastingontwijking moet een belangrijk speerpunt worden van de internationale gemeenschap. Dit heeft de Britse premier David Cameron donderdag gezegd tijden de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos.

Cameron sprak in Davos een dag na zijn geruchtmakende rede over een nieuw referendum over het lidmaatschap van de EU.

'Degenen die belasting ontwijken, moeten de koffie ruiken', aldus Cameron. Zonder het bedrijf te noemen, verwees hij daarmee naar Starbucks, de Amerikaanse koffieketen die in Groot-BrittanniŽ vrijwel geen belasting betaalt omdat zij de winsten als royalty's overboekt naar een vennootschap in Nederland.

Uit een inventarisatie van de Volkskrant werd deze week duidelijk dat honderen multinationals sinds 2005 fiscale constructies in Nederland hebben opgezet. In 2011 sluisden ze daar 57 miljard euro naartoe. Daartoe behoorden naast IBM en ENI ook Google, dat door het Britse parlement zwaar is bekritiseerd.

Cameron zei dat de strijd tegen belastingontwijking dit jaar het eerste agendapunt wordt van de G8, de groep van de acht rijkste landen op de wereld. Groot-BrittanniŽ is in 2013 voorzitter van de G8. 'Het is een vraagstuk dat we nu eens moeten aanpakken. Alle landen op de wereld moeten samenwerken om belastingontwijking te bestrijden. Bedrijven en particulieren moeten allemaal hun deel van de belastingen betalen', zei Cameron op een bijeenkomst met leiders van andere westerse industriestaten, onder wie bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte. Cameron noemde 'belastingen en transparantie' topprioriteiten in de aanpak van de economische crisis.

'Er zijn vormen van belastingontwijking die zo agressief zijn dat het tijd is voor internationale samenwerking. Doel moet zijn dat multinationals ook hun eerlijke deel betalen. En dat is een probleem voor alle landen. Niet alleen voor Groot-BrittanniŽ.' Cameron zei dat landen in hun eentje vaak niet veel kunnen doen. 'Je voert wat regels in en de hele reiskaravaan van advocaten, accountants en financiŽle goeroes verhuist naar een andere land. We moeten samenwerken. En dat kan om te beginnen binnen de G8.'

Nederland maakt geen deel uit van deze club, net zoals veel andere belastingparadijzen. Staatssecretaris Frans Weekers (FinanciŽn) zei woensdag geen actie te willen ondernemen tegen de fiscale constructies of brievenbusmaatschappijen. Dat zou naar zijn mening 'slecht zijn voor het vestigingsklimaat en de Nederlandse schatkist'. Nederland verdient dankzij zijn fiscale constructies jaarlijks 1 miljard extra.

Naast Starbucks zijn ook multinationals als Amazon en Google onder vuur komen te liggen in Groot-BrittanniŽ, omdat zij daar ondanks hun vele activiteiten geen belastingen betalen. Belastingontwijking is legaal, maar politici en actievoerders hebben die nu aan de kaak gesteld. Met name de aanpak van de zogenoemde transferbetalingen, de winsten die dochters van de een multinational in verschillende landen naar elkaar overboeken, wil Cameron aanpakken.

Zo kan een Franse multinational allerlei vergoedingen voor diensten overmaken aan een dochter in Luxemburg, die daar veel minder belasting hoeft te betalen. Groot-BrittanniŽ hoopt door de aanpak van belastingontwijking jaarlijks meer dan 12 miljard euro aan extra inkomsten binnen te halen.


Naar Belastingmoraal, egoÔsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]