De Volkskrant, 09-04-2013, van verslaggever Peter de Waard .2008

Wanneer volgt polderleaks?

Tussentitel: Weekers zal ook de balk in de eigen ogen moeten gaan zien

Zakenheldin Annemarie van Gaal vertelde onlangs dat ze als ondernemer in Rusland lange tijd haar winsten overhevelde naar een brievenbus in Cyprus. In Rusland had ze 35 procent vennootschapsbelasting moeten betalen en in Cyprus 6,25 procent. Iedereen reageerde vol begrip. In plaats van dat haar onethisch handelen werd verweten, kreeg ze lof omdat haar tijdschriftonderneming anders dan de Russische oligarchen transparant zou hebben geopereerd.

Toen bekend werd dat Rafael en Sylvie van der Vaart twee van hun bedrijven op Cyprus hadden ingeschreven, oogstte het stel bijna nationaal medeleven na geruchten dat ook zij daar misschien veel geld hadden verloren.

Elk plan voor wereldwijde aanpak van belastingontwijking stuit op selectieve verontwaardiging. Het is heel gemakkelijk om de beschuldigende vinger uit te steken naar Russische oligarchen en Griekse reders in plaats van naar de BN'ers die dagelijks bij RTL Boulevard langskomen.

Bij belastingparadijzen wordt meteen verwezen naar ongrijpbare palmeneilanden als Bermuda, de Kaaimaneilanden of de Maagdeneilanden. Maar geen kwaad woord over belastingontwijking via de Nederlandse Antillen, Luxemburg of eigen land, waartegen Nederland wel iets zou kunnen doen.

Alleen al in Nederland zelf zijn 23.000 brievenbussen gevestigd, die jaarlijks 10.000 miljard euro doorsluizen. Dit kabinet kan de 1 miljard euro aan extra inkomsten die de status van belastingparadijs oplevert niet missen, zodat het woord in Den Haag zelfs taboe werd verklaard.

In Luxemburg is - onder de ogen van de EU-functionarissen - op banken 22 maal het binnenlands product van het land geparkeerd. En de Antillenroute is vele malen groter dan de Cyprus-route. Maar met dit deel van het Nederlandse koninkrijk zoekt Den Haag nu eenmaal niet graag ruzie.

Pas toen de zogenoemde offshoreleaks-overzichten over de Maagdeneilanden naar buiten kwamen, zei staatssecretaris Weekers van FinanciŽn ineens dat hij deze lijsten met grote interesse zou inzien.

Nederland is langzamerhand een natie die de splinter in het oog van de ander ziet, maar niet de balk in het eigen oog. Nu is Weekers niet verplicht MatteŁs te gaan lezen, maar het zou wel goed zijn als hij de rapporten van groepen als Tax Justice Network in zijn tas met weekeindelectuur deed. In de ranglijst van landen met de ondoorzichtigste financiŽle structuur staan de VS - de staat Delaware - en Duitsland boven de Maagdeneilanden. Het is onder de oer-Hollandse eiken fiscaal net zo goed toeven als onder tropische palmen. Na offshoreleaks moeten daarom zo snel mogelijk polderleaks volgen.

Als er mondiaal voor wordt gezorgd dat ook Annemarie van Gaal en de Van der Vaarts hun portie belasting ter plekke betalen, wordt de 1 miljard aan gemiste inkomsten dubbel en dwars gecompenseerd.
Naar Belastingmoraal, egoÔsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]