De Volkskrant, 29-05-2012, rubriek De Kwestie, door Peter de Waard .200

Waarom kunnen Nederlanders niet ontsparen?

Wie spaart is een dief van zijn eigen portemonnee. Maar Nederlanders lijken zich er niets van aan te trekken.

Er is een gouden regel. Wie onder de 25 jaar is moet sparen, wie boven de 55 jaar is moet ontsparen. In de dertig jaar daartussen moet gespaard worden als het voor de wind gaat en ontspaard als het even tegen zit.

Het zit nu tegen maar Nederlander willen niet ontsparen. Ze blijven oppotten. Zelfs de 55-plussers. Dat zit voor een deel in de volksaard, maar op dit moment wordt de spaarzaamheid overdreven. In totaal hebben 7 miljoen gezinnen in Nederland 360 miljard aan spaargeld op hun rekening. Dat neemt zelfs in deze crisistijd nog elk jaar met 10 miljard toe. En dat komt bovenop de 900 miljard die ze nog gedwongen in pensioenfondsen hebben gespaard, beleggingen en allerlei private levensverzekeringen.

De spaarzaamheid van de Nederlanders is in tijden van crisis slecht voor de economie. De Nederlandse volkshuishouding zit in een recessie en daar kan het land alleen uitkomen door flink te gaan consumeren. Het NOS Journaal pleitte er zelfs voor de 17 miljard euro die Nederlanders deze maand opstrijken aan vakantiegeld, meteen maar over de balk te gooien. Maar, zo werd erbij gezegd, wel in eigen land. In plaats van een iPad van Apple moet een rijwiel van Gazelle worden gekocht. En een dagje ponypark Slagharen is een betere remedie voor de Nederlandse werkloosheid dan een weekje Phuket. Beter zou het, gezien de aard van deze crisis, zijn juist collectief al het geld in Spanje en Griekenland te besteden. Maar dat is een bijzaak.

De overheid doet al zijn best om de spaarzin te ontmoedigen. Wie spaart is op dit moment een dief van zijn eigen portemonnee. De fiscus pakt de spaarders hard aan, omdat wordt verondersteld dat spaargeld een rendement van 4 procent oplevert - iets wat geen enkele spaarrekening geeft. De ECB houdt de rente zo laag dat er vermogensoverdracht plaatsvindt van mensen die sparen naar mensen die op de pof leven. De Nederlanders trekken zich er niets aan. Ze kunnen niet rekenen of zijn verslaafd aan sparen.

Als de Nederlanders zelf niet willen ontsparen, moet de overheid het maar voor hen doen. Overheden sparen nooit. Die leven altijd op te grote voet - of het nu goed gaat of slecht. In de tweehonderd jaar dat het Koninkrijk der Nederlanden bestaat, is er altijd een staatsschuld geweest. Nooit een staatstegoed.

Op dit moment stijgt de werkloosheid, bevindt het consumentenvertrouwen zich op een dieptepunt en moet vrijwel iedereen koopkracht inleveren. Als de burgers daar niets aan willen doen, moet de overheid de remmen maar losgooien. Diederik Samsom hoeft zich niet te schamen.red.:  Dus te veel in particuliere handen t.ov. de staat. oorzaak: belastingmoraal


Naar Belastingmoraal, ego´sten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]