De Volkskrant, 28-04-2012, van correspondent Arjen van der Ziel .2008

Griekse jachtbezitters ontduiken fiscus

Tussentitel: Onder Nederlandse vlag betalen 104 rijken geen belasting
Belastingdienst Nederland helpt Griekse collega's


De Griekse fiscale opsporingsdienst heeft ruim honderd rijke jachtbezitters opgespoord die hun schip aan het zicht van de fiscus onttrokken door onder Nederlandse vlag te varen. Dat melden media in Griekenland. De Griekse belastingrechercheurs vonden de frauderende jachteigenaren met hulp van Nederlandse belastingambtenaren.

Het zou gaan om schepen met een waarde van 800 duizend tot 5 miljoen euro.

Twee Nederlandse belastingambtenaren zijn sinds enige tijd in Griekenland om te helpen bij de verbetering van de belastinginning. Ook worden af en toe Nederlandse ambtenaren ingevlogen om trainingen te geven aan Griekse collega's.

'Wij helpen de Grieken vooral bij het opsporen van zwartspaarders, het bestrijden van btw-fraude en het opsporen van wat wij windhappers noemen', zegt een woordvoerder van de Nederlandse belastingdienst. 'Windhappers zijn personen die kostbare bezittingen hebben, zoals een duur jacht, maar die slechts een klein inkomen bij de fiscus opgeven. Die mensen leven dus ogenschijnlijk van de wind.'

Volgens de Griekse krant Kathimerini hebben Nederlandse belastingambtenaren hun collega's in Athene een lijst gegeven van Grieken die een jacht onder Nederlandse vlag hebben varen. Griekse fiscale rechercheurs ontdekten vervolgens dat 104 van die eigenaren hun boot niet bij de Griekse fiscus hadden opgegeven. De Griekse belastingdienst is begonnen de jachtbezitters aanslagen en boetes op te leggen. Om hoeveel geld het in totaal gaat, is niet bekend.

Verbetering van de belastinginning is belangrijk voor Griekenland, omdat het land aan de rand van een faillissement verkeert. De Griekse overheid blijft alleen overeind dankzij een recente kwijtschelding van 100 miljard euro aan staatsschuld en dankzij vele tientallen miljarden aan noodleningen van de EU en het IMF.

De wijdverbreide belastingontduiking maakt het lastig de overheidsinkomsten te vergroten. Naar schatting 25 tot 30 procent van de Griekse economie is zwart en de schatkist loopt jaarlijks door ontduiking tussen de 40 en 45 miljard euro mis.

'Vrijwel iedereen hier probeert de belasting te ontduiken', zegt Nikos Lekkas, een van de bazen van de Griekse fiscale opsporingsdienst. 'Het hele maatschappelijke systeem is zo. Mensen zien de staat als een vijand, die ze het liefst een poot uitdraaien.'
Naar Belastingmoraal, ego´sten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]