De Volkskrant, 13-09-2012, rubriek De Kwestie, door Peter de Waard .2008

Kent Nederland geen 'riche con'?

Tussentitel: Nederlanders maken zich drukker over 'rijke lullen' over de grens dan die in Nederland

Er wonen ongeveer zestigduizend Nederlandse belastingvluchtelingen in Vlaanderen tegen tienduizend Franse in WalloniŽ, zo schatte de Belgische opiniesite LEF enige tijd geleden.

Terwijl er in Nederland geen haan naar kraait, is in Frankrijk ineens veel ophef ontstaan over het feit dat topman Bernard Arnault van LVMH (van onder meer de champagnes MoŽt & Chandon, Krug en Veuve Clicquot en de mode- en cosmeticamerken Christian Dior en Bulgari) Belg wil worden, omdat hij geen zin heeft 75 procent van zijn inkomen aan belastingen te betalen. 'Casse-toi riche con!'('Rot op rijke lul') kopte dagblad Libťration maandag.

In 2009 maakte het zakenblad Quote met een helikopter een fotoreportage in Brasschaat, een randgemeente van Antwerpen, waarin de allerrijkste Nederlanders stolpjes hebben van 5 tot 10 miljoen euro. De kritiek richtte zich vervolgens niet op de achttien 'rijke lullen' op klompen die hier vanwege fiscale redenen naartoe waren gevlucht (onder anderen Louis Reijtenbagh, Ronny Rosenbaum, Alex Mulder en Marc Dreesmann), maar op het feit dat inbreuk was gemaakt op hun privacy.

Inmiddels is BelgiŽ wat minder aantrekkelijk geworden, maar zeker een op de tien Nederlandse topverdieners woont officieel in het buitenland. 'Hoe rijker de mensen, hoe sneller ze maken dat ze wegkomen', concludeerde marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van het blad Miljonair. Niet alleen een tarief van 75 procent is te hoog, ook bij de hoogste schrijf in Nederland van 52 procent voelen de grootverdieners zich al bestolen.

Rijken vinden een tarief van 22 procent redelijk, aldus Miljonair. Daarboven kiezen ze het fiscale hazepad. Godzijdank voor de schatkist kan niet iedereen weg bij moeders pappot. Jort Kelder onthulde in november vorig jaar dat zijn eenmans-bv tot zijn grote ongenoegen 169.805 euro op de rekening van de Belastingdienst had moeten storten en zei met jaloerse ogen te kijken naar Singapore waar maar 15 procent hoefde te worden betaald. Hij was echter niet voornemens zijn koffers te pakken. Zanger-presentator Gerard Joling (1,5 miljoen inkomen bij SBS, naast zijn optredens en royalty's) keerde zich dinsdag nog publiekelijk tegen het tarief van 52 procent ('te gek voor woorden') en raadde iedere Nederlander aan rechts te stemmen.

Maar zelfs de in linkse kringen uitermate populaire dichter Gerrit Komrij (hij haatte bankiers en nam het op voor de Occupy'ers) koos domicilie in Portugal omdat hij het belastingklimaat in eigen land te guur vond. 'Als ik om wat voor reden uit Portugal terug moet, wegens hernieuwd fascisme of een aardbeving in de buurt, dan ga ik niet verder dan BelgiŽ', schreef Komrij.

Nederlanders maken zich over het algemeen liever druk over sociale misstanden in het buitenland dan die in het eigen land. Dat is eerder een vorm van eng nationalisme dan van grote mondiale betrokkenheid.Naar Belastingmoraal, egoÔsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]