De Volkskrant, 21-03-2012, rubriek De Kwestie, door Peter de Waard .2010

Waarom geeft belasting betalen geen status?

Tussentitel: Belasting betalen wordt vooral gehaat omdat hogere inkomens er makkelijker onderuit komen.

'Belastingen', zo zei president Franklin Delano Roosevelt, 'zijn de premie voor het privilege om in een georganiseerde maatschappij te mogen leven.' Wie veel belasting betaalt, zou daar status aan moeten ontlenen, omdat het een teken is van maatschappelijk succes.

Maar de rijken der aarde, die probleemloos geld steken in sportsponsoring, bizarre kunst of filantropie, proberen de rekening voor beter onderwijs, meer blauw op straat of nieuwe wegen massaal te ontwijken of zelfs te ontduiken. Als de grootverdieners met evenveel borstklopperij zouden zeggen 'ik breng driekwart van mijn inkomen naar de fiscus' als 'mijn kinderen zitten op de privéschool' was er geen overleg in het Catshuis nodig.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat negen van de tien burgers belasting betalen op zichzelf niet zo erg vinden. De grote ergernis is dat ze denken dat anderen hun deel niet betalen. Liefst zes van de tien Amerikanen haten belasting betalen omdat mensen met hogere inkomens onder de belastingplicht uit komen. Zo betaalt de republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney slechts 13 procent belasting over een inkomen van 40 miljoen dollar. Mensen die 40 duizend dollar (30 duizend euro) verdienen en het volle pond betalen, voelen zich daardoor schlemielen.

Hetzelfde geldt in Nederland. Hoewel de fiscus in Nederland nu al zoveel posten voor iedereen op het aangiftebiljet invult dat het klusje voor velen binnen een kwartier geklaard zou zijn, schakelen Nederlanders toch massaal belastingconsulenten in uit angst een aftrekmogelijkheid te missen die de accountant voor degene met vier keer zoveel inkomen wel weet.

De Britse minister van Financiën George Osborne zal morgen zoals verwacht aankondigen het tarief van 50 procent voor inkomens boven de 150 duizend pond (180 duizend euro) te verlagen tot 45 procent. Reden is dat de kosten voor de staat - toenemende belastingvlucht en afnemende ondernemingszin - hoger zouden zijn dan de extra baten. Daar is geen bewijs voor. Maar zelfs als het zo zou zijn, zou de minister niet de tarieven moeten verlagen, maar een plan moeten maken voor de aanpak van belastingvlucht. Alleen in Europa lopen overheden meer dan een 1.100 miljard euro aan revenuen mis als gevolg van belastingontduiking en -ontwijking, waarvan 30 miljard in Nederland. Als daarvan een deel wordt teruggehaald kunnen overheden niet alleen tekorten verminderen maar ook veel onvrede bij goedwillende belastingbetalers wegnemen.

Anders moeten ze wachten op het moment dat de grootverdiener in de skybox op zondag trots zegt: 'Betaal jij maar 75 procent? Ik betaal wel 80 procent belastingen.'Naar Belastingmoraal, egoïsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]