De Volkskrant, 07-12-2013, van verslaggever Robert Giebels .2008

Zelfs Zwitsers zijn ons zwart geld beu

Het net sluit zich rond Nederlandse zwartspaarders nu ze zelfs bij de eerder zo gastvrije Zwitserse en Luxemburgse banken worden weggestuurd. Die willen onder internationale druk schoon schip maken, en het bij hen gestalde zwarte geld lozen. Rekeningen worden eenvoudigweg opgeheven en zwartspaarders krijgen een cheque mee. .

Dit zegt oud-FIOD rechercheur Ton Apeldoorn, nu adviseur van zogenoemde inkeerders. Ruim tien jaar geleden nam hij als ambtenaar het initiatief tot het opstellen van een inkeerregeling. Sindsdien hebben circa 15 duizend inkeerders een zwart vermogen van bijna 4 miljard euro aan de Belastingdienst gemeld. Dat leverde de schatkist 870 miljoen aan belasting, rente en boetes op.

Tot uiterlijk juli 2014 kunnen Nederlandse zwartspaarders hun vermogen nog zonder boete in eigen land stallen. Ze moeten wel achterstallige belasting betalen, gemiddeld 20 procent over het vermogen. Die versoepeling zorgt nu voor een 'inkeerderspiek'.

'Tijdelijk geen boete geeft mensen het laatste zetje om zich te melden bij de Belastingdienst', stelt staatssecretaris Weekers van FinanciŽn. Dit jaar meldden zich tot dusver evenveel inkeerders als in de drie jaren ervoor: bijna 1.500. Ze dirigeerden vrijwillig ruim 600 miljoen euro naar Nederland.

Inkeerders zeggen tegen de Belastingdienst dat ze zich in het nauw gedreven voelen. Ze zien hoe landen gegevens uitwisselen in hun steeds succesvollere jacht op zwartspaarders. Ze zijn bang dat zij - of hun erfgenamen - tegen de lamp lopen en slapen slecht.

Nu blijken ook banken in de twee populairste zwartspaarderslanden, Zwitserland en Luxemburg, de klanten die ze niet vertrouwen weg te sturen. 'Ik merk dat', zegt voormalig zwartgeldjager Apeldoorn. 'Ze sturen hun geweigerde klanten naar mij.' Het bankgeheim is in beide landen een aflopende zaak na internationale afspraken daarover. 'Dus willen de banken van verdachte vermogens af.' Ze weten volgens hem precies wat voor vlees ze in de kuip hebben. 'Iemand die in de jaren tachtig een rekening heeft geopend, geen post naar eigen land wil laten sturen en die post na lezing ter plekke vernietigd, die is verdacht.'

Apeldoorn schat dat Nederlanders nog zeker 20 miljard euro aan zwart vermogen in Zwitserland en Luxemburg hebben dat nimmer zal worden gemeld bij de Belastingdienst. Dat geld zal cash opgenomen worden, denkt Apeldoorn en ooit, langzaam, worden uitgegeven. 'Voor Duitsland is dat 100 miljard, bleek laatst uit onderzoek.'

In BelgiŽ is het einde van een inkeerregeling nabij. Alleen al dit jaar is naar schatting 3,3 miljard euro zwart geld aangegeven, goed voor bijna 1 miljard extra voor de schatkist.
Naar Belastingmoraal, egoÔsten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]