WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Belastingmoraal: noord-zuid

25 jul.2008

De belastingmoraal is één van de kenmerken van de verschillen tussen culturen over de hele wereld. Ruwweg kan je daar de volgende regel voor opstellen: als je vanaf de Noordpool naar het zuiden gaat, wordt de belastingmoraal steeds slechter (de overige sociale moraal ook, maar daar gaat het hier niet om  ). Als eerste slaat dat natuurlijk op Europa:
 

Uit: De Volkskrant, 04-05-2010, door Sara De Sloover

'Finnen doen niet aan eindeloos geouwehoer'

Wie: Ilona Jääskeläinen-Overduin Wat: Key account manager conferentiebureau in Helsinki

Drie jaar woonde Ilona Jääskeläinen-Overduin (31) met haar latere Finse man in Nederland, maar daar kon hij niet aarden. Sinds januari 2006 woont het stel, dat elkaar tijdens een studie-uitwisseling in Zweden ontmoette, daarom net buiten de Finse hoofdstad Helsinki.
    Het bevalt Overduin. ...
    Net als in de Scandinavische landen is de belastingdruk in Finland hoog,   ...


Red.:   Wat natuurlijk alleen kan omdat men ook betaalt. De zuidelijke culturen kunnen dus niet klagen dat de belasting zo hoog is - die in het noorden ligt hoger.
    Vanaf de Scandinavische landen wordt de moraal binnen Europa geleidelijk minder, maar het sterkte verval vindt  plaats zodra je Frankrijk passeert:
 

Uit: De Volkskrant, 27-05-2010, van correspondente Linda Otter

Italië bindt de strijd aan met fraudeurs

In Italië wordt voor 120 miljard euro aan belasting ontdoken. Tijd voor actie.

Rome Giulio Tremonti, de Italiaanse minister van Economische Zaken, wil haast maken met het aanpakken van het omvangrijke zwartgeldcircuit in zijn land. De jacht op belastingfraude moet het komende jaar zeven miljard euro opleveren.
    Dinsdag stemde de Italiaanse ministerraad in met een omvangrijk bezuinigingsplan van 24 miljard euro. ‘Het wordt een harde dobber maar de regering zal niet aan de portemonnee van de Italianen komen’, beloofde Tremonti. Hij voorziet geen grote sociale problemen. Er wordt niet gesneden in de pensioenen en extra belastingen zijn niet nodig. Italië kan immers vele miljarden binnenhalen door het aanpakken van belastingontduiking en fraude.


Red.:   Nog een bericht:


Uit: De Volkskrant, 22-12-2011, van verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Italianen krijgen de zenuwen van Serpico

Italiaanse belastingontduikers schijnen zijn naam al met de nodige angst uit te spreken. Serpico heet hij. Vanaf 1 januari moet hij korte metten gaan maken met het exorbitante aantal evasori fiscali waarmee Italië al zoveel jaren heeft te kampen.
    ... Serpico - een afkorting voor Servizi per i Contribuenti (Dienst voor Belastingplichtigen) - is een supercomputer van de Italiaanse fiscus. Of specifieker: 2.000 servers in Rome die in staat zijn razendsnel opvallende financiële ongerijmdheden te registreren.
    Het enige wat Serpico nodig heeft is een codice fiscale, het Italiaanse sofinummer. Een druk op de knop is vervolgens voldoende om bankrekeningen, beleggingsportefeuilles, onroerend goed, verzekeringspolissen, sportauto's en jachten aan elkaar te koppelen. Maar vooral die opmerkelijke inkomensprofielen aan het licht te brengen waar de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore regelmatig zo smakelijk over weet te berichten.
    Neem de 17.724 luxe jachten die eigendom zijn van Italianen die bij de fiscus een jaarinkomen hebben opgegeven van 20 duizend euro of minder. Of de 181.171 dure sportauto's die eigendom blijken te zijn van Italianen met naar eigen zeggen een inkomen tussen de 20 duizend en 50 duizend euro.
    Een en ander heeft ertoe geleid dat de Italiaanse belastingontduikers de schatkist jaarlijks voor zo'n 120 miljard euro tillen. Het Italiaanse bureau voor de statistiek heeft zelfs berekend dat dit bedrag wel eens tussen de 255 miljard en 275 miljard euro zou kunnen liggen.    ...


Red.:   In de buurt van het begrotingstekort.
    En nog iets zuidelijker:


Uit: De Volkskrant, 08-05-2010, door Arjen van der Ziel

Bang dat de rijken niet meebetalen

Rijk en arm worden evenredig getroffen door de ingrijpende bezuinigingen, bezweert de Griekse regering. Weinig Grieken geloven het.

Tussentitels: Welvarende Grieken ontduiken massaal de belastingen
                   'We weten dat het geld verdwijnt in de zakken van politici'


...    Dat belastingontduiking een nationale sport is, werd onlangs ook treffend geïllustreerd in de welvarende buitenwijken ten noorden van Athene. Slechts 324 inwoners van de villawijken hadden op hun belastingformulier aangegeven dat ze een zwembad in de tuin hadden. De belastinginspecteurs bestudeerden satellietfoto’s van de buurten en kwamen tot 16.974 zwembaden.
    ‘Ik geloof er niet zo in dat ze de belastinginning kunnen verbeteren’, grijnst de zakenman die zijn jacht onder Nederlandse vlag laat varen. ‘Toen ze laatst aankondigden dat ze beter gingen controleren wat mensen op hun bankrekening hebben staan, brachten mensen hun geld meteen naar Cyprus en Zwitserland en zo.’   ...


Red.:   Maar dit valt allemaal in het niet vergelijken bij wat er gebeurt als je van hieruit in zuidelijke richting gaand buiten Europa komt. Dan houdt het begrip "belasting betalen" domweg op te bestaan.


Naar Belastingmoraal, egoïsten  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home