De Volkskrant, 04-02-2009, Van onze verslaggever Ron Meerhof .2007

Minister van Binnenlandse Zaken schaart zich achter voorstel GroenLinks, PvdA en D66

Ter Horst wil correctief referendum

Mogelijkheid voor burgers om besluiten terug te draaien | GroenLinks verrast, CDA verbaasd | De weg is nog lang.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken schaart zich achter een initiatiefwetsvoorstel om het referendum in te voeren. Ze zal daar vrijdag voor pleiten in de ministerraad. Ter Horst zal een raadgevend en bindend correctief referendum voorstellen, precies zoals Femke Halsema (GroenLinks), Paul Kalma (PvdA) en Boris van der Ham (D66) eind vorig jaar hebben gedaan.
    Het referendum moet burgers de mogelijkheid geven om, bij grote onvrede over een besluit van de Tweede Kamer, te protesteren. Bij voldoende opkomst is de uitslag bindend en moet het besluit worden teruggedraaid.
    Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks zegt ‘verrast’ te zijn over de steun van de PvdA-minister, die niet bekendstaat om haar voorliefde voor bestuurlijke vernieuwingen.
    Ook het CDA, dat tegen referenda is omdat die de representatieve democratie zouden uithollen, reageert verbaasd op de stap van Ter Horst. ‘Zij en ik waren het altijd eens over dit soort dingen’, zegt CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek. ‘Tot vanavond dus.’ Hij denkt dat de minister de stap heeft genomen in haar streven om duidelijk te zijn.
    ‘In de Tweede Kamer strijd ik nu een verloren strijd’, geeft Schinkelshoek toe. Maar de weg is nog lang. Omdat de Grondwet ervoor moet worden gewijzigd, moet een voorstel na verkiezingen opnieuw de Tweede en Eerste Kamer doorlopen en daar dan tweederde meerderheden halen. ‘En in de Eerste Kamer is de uitkomst sowieso altijd ongewis, daarvoor schuift de VVD te veel’, zegt Schinkelshoek.
    In 1999 sneuvelde een vergelijkbaar voorstel na jaren voorbereiding op het allerlaatste moment tijdens de tweede lezing in de Eerste Kamer. VVD-senator Wiegel stemde toen tegen. Dat leidde tot een kabinetscrisis. De VVD was destijds eigenlijk tegen maar stemde, op Wiegel na, voor omdat dat zo was afgesproken. Daarna waren de liberalen voor, en inmiddels zijn ze weer tegen. Daar tegenover staat dat destijds de RPF en het GPV tegenstemden. Die partijen zijn sindsdien opgegaan in de ChristenUnie en die is nu voor, net als een andere nieuwe partij, de PVV.


Naar Beslissingen, democratie, anti-referendum Beslissingen, democratie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]