De Volkskrant, 05-01-2007, door Martin Sommer jan.2007

Eurovisie songstemfraude
Geplaatst op 13-05-2007 00:03 door Ruud Zweistra in categorie politiek - Bewerk dit bericht
Speciaal voor onze grote tegenstander van het Nederlandse nationalisme, en held van de inhoudelijke democratie, Ely de Waal, de uitslag van het Eurovisie songfestival. Omdat ik bevangen werd door een tijdelijke aanval van multiculturaliteit, vandaag alleen de punten voor Turkije (sorry Ely, Marokko deed niet mee):

BelgiŽ: 12 punten
Denemarken: 10 punten
Duitsland: 12 punten
Engeland: 12 punten
Frankrijk: 12 punten
Nederland: 12 punten
Oostenrijk: 10 punten
Zwitserland: 10 punten

Morgen een nadere analyse, maar nu alvast het voorstel om Turken van het democratische proces uit te sluiten, omdat ze uitsluitend naar nationaliteit en etnie stemmen.

 

Eurovisie songfestival en Europese ondergang
Geplaatst op 11-05-2007 14:19 door Ruud Zweistra in categorie politiek - Bewerk dit bericht
Volkskrant website, 11-05-2007, van verslaggever Jean-Pierre Geelen

Songfestival is geen westers feestje meer

Teleurstelling en boosheid donderdagavond in het Nederlandse kamp na de dramatische afloop van de halve finale van het Eurovisie Songfestival in Helsinki. Edsilia Rombley kwam met haar On Top of the World niet in de buurt van een finaleplaats. Het festival werd in Nederland gevolgd door ruim 1,6 miljoen kijkers.

Niet alleen bij de Nederlandse delegatie, maar ook in die van andere westerse landen leefde wrevel over de Oost-Europese Ďcoupeí van het liedjesfestijn, nu de tien winnaars onder de 28 deelnemers worden gevormd door Wit-Rusland, MacedoniŽ, SloveniŽ, Hongarije, GeorgiŽ, Letland, ServiŽ, Bulgarije, Turkije en MoldaviŽ, die elkaar in het zadel lijken te houden. ...


Commentaar:
Buiten de landen van West-Europa houdt de wereld die waarde hecht aan kwaliteit onafhankelijk van nationaliteit en etniciteit op. Dat geldt niet alleen voor het Eurovisie songfestival, maar voor ook voor belangrijkere politieke en maatschappelijke zaken. Om preciezer te zijn: het geldt natuurlijk nog veel meer voor die belangrijkere politieke en maatschappelijke zaken. Een bestuurlijke en morele ondergang van de Europese Unie is tot nu toe alleen voorkomen door die landen grotendeels buiten het besluitvormingsproces te houden, wat kan omdat de Europese Unie een ondemocratisch instituut is.

Maar zodra de EU gedemocratiseerd wordt, gaan precies dezelfde factoren de overhand krijgen, die nu het Eurovisie songfestival ten onder doen gaan: nationalisme en etnocentrisme. Voor een Europese Unie uitgebreid met nog meer songfestivallanden als Turkije zal dat in steeds hogere mate gaan gelden.

De uitbreiding van de EU met landen als Turkije zal dus noodzakelijwijs de ondergang ervan inhouden: of ze gaat ten onder aan het dan noodzakelijkerwijs ondemocratische karakter, of bij democratisering gaat ze ten onder aan het Songfestivalsyndroom: het kiezen door de bevolkingen van de nieuwe landen voor nationaliteit en etniciteit.

Naar Alfa en bŤta, politiek , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]