jan.2007

Zie cultuur_multiculturalisme_xxx

De Volkskrant, 26-07-2007,

Gevluchte loverboy krijgt 12 jaar cel

Een loverboy is woensdag door de rechtbank van Utrecht veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. De 27-jarige Abdessamad el K. heeft zich meerdere malen schuldig gemaakt aan zware mishandeling, mensenhandel, oplichting, verkrachting en poging tot doodslag.
    De man, die thuis zijn vonnis mocht afwachten, is echter naar het buitenland gevlucht. Het OM heeft een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.
    De rechtbank achtte bewezen dat de man zijn vriendin vijf jaar lang ‘op een extreem gewelddadige en vernederende wijze tot prostitutie’ heeft gedwongen. De vriendin, een tienermeisje dat van huis was weggelopen, begon in 2000 een relatie met El. K. Tijdens hun relatie gebruikte de man buitensporig veel geweld.
    Zo stak hij haar geregeld met een mes en hield hij verhitte vleesspiezen onder haar voeten. Naast zijn vriendin verkrachtte en mishandelde de man ook een meisje uit Gouda. Een derde slachtoffer uit Eindhoven dwong hij tot het kopen van een auto.


IRP:   Elders: met gebruik van zijn tweede paspoort ....
 

De Volkskrant, 27-07-2007, ANP

Verbijstering over vlucht loverboy
 
Met verbazing is donderdag gereageerd op de vlucht van een loverboy die woensdag bij verstek twaalf jaar celstraf heeft gekregen. De Stichting tegen Vrouwenhandel (STV) noemt het onverteerbaar dat de verdachte heeft kunnen vluchten, vooral voor drie slachtoffers die een getuigenis hebben afgelegd tegen de man.
De man mocht de veroordeling thuis afwachten. Hij heeft die kans aangegrepen om ervandoor te gaan.


De Volkskrant, 28-07-2007, van verslaggever Willem Beusekamp

OM vervolgt alsnog vrouw die tasjesdief doodreed

Onderzoeksrechter oordeelde in 2005 dat er geen opzet in het spel was | Na reconstructie en getuigenverhoor volgt toch rechtszaak.

De vrouw die in januari 2005 in Amsterdam-Oost een tasjesdief aanreed, wordt alsnog vervolgd. Dit maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagochtend bekend. De tasjesdief, de 19-jarige Ali el B., overleed aan zijn verwondingen.
    Het slachtoffer probeerde ’s avonds met een vriend in de Derde Oosterparkstraat de handtas van de vrouw uit haar auto te trekken. De twee zaten op een scooter. De automobiliste reed daarop achteruit; ze raakte de scooter en even later, half op het trottoir, de vluchtende El B., die tussen de bumper en een boom bekneld raakte. Hij overleed ter plekke.
    De dood van de jeugdige Marokkaan, die op dezelfde dag voor de rechter had gestaan wegens een gewapende overval, veroorzaakte landelijk veel commotie. De toenmalige minister van Integratie, Rita Verdonk, mengde zich in de verhitte discussies door op voorhand te verklaren dat de vrouw niets viel te verwijten.
    De familie El B. beschuldigde de vrouw van moord en wilde een protestmars door de stad, wat door persoonlijk ingrijpen van burgemeester Cohen werd voorkomen. Er volgde een bescheiden optocht in Amsterdam-Oost en een herdenkingsdienst in een moskee.
    De rechter-commissaris besloot tweeënhalf jaar geleden dat er geen sprake kon zijn van opzet en ontsloeg de vrouw na drie dagen uit voorlopige hechtenis. Het OM protesteerde maar legde zich neer bij deze beslissing.
    De familie El B. nam hier geen genoegen mee en schakelde een advocaat in, die op zijn beurt begin dit jaar het gerechtshof inschakelde om alsnog vervolging af te dwingen. Een uitspraak hierover moet nog komen, maar is niet meer relevant nu het OM zelf tot vervolging is overgegaan.
    Op 21 maart van dit jaar vond, onder druk van de familie, alsnog een reconstructie plaats van het ongeval in de Derde Oosterparkstraat. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek en van getuigenverhoor, alsmede ‘vanwege de ernst van de zaak en het maatschappelijk belang’ legt het OM de zaak nu voor aan de rechter.
    Die moet beslissen of de vrouw met opzet op Ali el B. is ingereden (doodslag), of bewust het risico heeft genomen hem te verwonden (zware mishandeling met de dood als gevolg) danwel niet opzettelijk maar wel onzorgvuldig of roekeloos een beslissing heeft genomen die leidde tot de dood van de tasjesdief (dood door schuld). Een vierde variant is vrijspraak omdat haar niets kan worden verweten.
    De advocaat van de familie El B., Nancy Dekens, zegt blij te zijn met de beslissing van het OM, hoewel ze vindt dat het erg lang heeft geduurd.
    De rechtszaak dient komend najaar.

 

Volkskrant website, 30-07-2007, ANP

Raad van State: opgepakte illegaal blijft vastzitten

Een Afrikaan die vorige maand in Amsterdam-Zuidoost bij een grootscheepse politieinval in een café werd aangehouden, moet van de Raad van State in vreemdelingenbewaring blijven. Daarmee vernietigt de raad een eerdere uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die oordeelde dat hij en nog 22 andere arrestanten op vrije voeten mochten komen.

De Raad van State deed maandag uitspraak in de eerste hoger beroepszaak, op verzoek van staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie). De rest van de illegalen volgen later deze week. Volgens een woordvoerder van de Raad van State lijkt het erop dat hen hetzelfde oordeel staat te wachten. Althans, als het gaat om het argument van de politie dat ze een ‘redelijk vermoeden’ had dat in het café illegalen waren. De rechter vond namelijk dat dit vermoeden niet gegrond was.

De Raad van State denkt daar echter anders over. De Afrikaan kon tijdens het feest in de nacht van 15 op 16 juni wel degelijk staande worden gehouden op grond van de Vreemdelingenwet. Aangezien de man niet rechtmatig in Nederland verblijft is hij in vreemdelingsbewaring gesteld. Daar blijft hij in afwachting van zijn uitzetting.

De politie pakte tijdens de inval bij de horecagelegenheid ruim honderd illegalen op. Doel van de actie was internetfraude en andere criminele activiteiten door West-Afrikanen tegen te gaan. Onderzoek had namelijk aangetoond dat de vermeende criminelen vaak zonder geldige papieren in Nederland verblijven en regelmatig te vinden waren in het café in Amsterdam-Zuidoost.


IRP:   RvS moet twee dwaze eerdere besluiten rechtzetten. Door politieke druk (PvdA en GL waren boos door politie-inval)


Cohen heeft twijfels over inval
de Volkskrant, Binnenland, 22 juni 2007 (pagina 02)
ANP

AMSTERDAM Burgemeester Cohen van Amsterdam plaatst vraagtekens bij de politieactie, vorige week in een horecazaak in het stadsdeel Zuidoost. Om internetfraude en andere criminele activiteiten door West-Afrikanen tegen te gaan, viel de politie in het kader van de Vreemdelingenwet de gelegenheid binnen. Ruim honderd illegalen werden opgepakt.
‘De vraag is of de Vreemdelingenwet de juiste wet is waarop deze actie wordt gevoerd’, zei Cohen donderdag tegen de Amsterdamse gemeenteraad. Hij gaat in gesprek met de politie alvorens zich een definitieve mening te vormen.

Agenten vielen de horecazaak in de nacht van vrijdag op zaterdag binnen, omdat was gebleken dat daar veel verdachten van internetfraude kwamen. Bij die fraude proberen oplichters, veelal illegaal in Nederland, burgers met e-mails geld af te troggelen.

De politie pakte 103 West-Afrikanen op. Justitie gaat tien van hen vervolgen. Er zitten nog 65 arrestanten vast. Zij moeten het land waarschijnlijk verlaten. De politie heeft 28 personen heengezonden, aldus commissaris Hans Schönfeld. Hij zei tegen de raad dat het onderzoeken van internetfraude tijdrovend is. ‘Deze personen nemen soms tot dertig verschillende identiteiten aan.’ Volgens Schönfeld investeren de oplichters ook in drugshandel en prostitutie. ANP




Terug naar Klassenstrijd, lager , Klassenstrijd , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]