De Volkskrant, 10-03-2011, van verslaggevers Wilco Dekker en Carlijne Vos 11 mrt.2011

Onderzoek bewijst wat al vaak wordt verondersteld

Met meer vrouwen in de top doet een bedrijf het beter

Tussentitel: Gemengde teams doen het beter. Dat is nu aangetoond | Mirjam van Praag, hoogleraar ondernemerschap en organisatie

Het wordt vaak verondersteld, maar nu is het volgens onderzoekers ook proefondervindelijk vastgesteld: als in een team van werknemers een behoorlijk aantal vrouwen zit, scoort dat beter dan de mannelijke bolwerken die nu de bestuurskamers bevolken. Zulke gemengde teams boeken meer omzet, winst en winst per aandeel.
Het effect is het grootst bij 50 tot 60 procent vrouwen. Nu is het aandeel vrouwen in de top van Nederland nog geen 10 procent.

De gemengde teams doen het vooral beter omdat mannen en vrouwen elkaar dan scherp houden, blijkt uit het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat vandaag wordt gepresenteerd. Als mannen of vrouwen onder elkaar zijn, wordt er minder toegezien op afspraken en prestaties.

Andere voordelen van meer diversiteit die vaak worden genoemd, werden in het onderzoek niet aangetoond. Daarbij gaat het om zaken als een beter bedrijfsimago, meer oog voor de belangen van klanten en werknemers en minder riskant gedrag.

Effect direct te zien
Om een oorzakelijk verband aan te tonen tussen diversiteit en prestaties stelden de onderzoekers 45 teams van elf studenten business studies samen, die allerlei soorten bedrijven begonnen en activiteiten verrichtten die zijn te vergelijken met die van bestuurders. De teams werden gedurende een jaar gevolgd. De samenstelling van de teams varieerde van 10 tot 90 procent vrouwen. De kwalificaties van de deelnemende studenten waren vergelijkbaar.

De bedrijven met 50 tot 60 procent vrouwen aan het roer boekten de meeste omzet, winst en winst per aandeel. Bedrijven met minder vrouwen deden het slechter, de bedrijven met méér vrouwen ook.

Volgens de onderzoekers was het effect van meer diversiteit vrijwel direct te zien. Zo leverde 50 procent vrouwen in plaats van 40 een omzetstijging van 6 tot 7 procent op.

De goede prestaties zijn er aantoonbaar aan te danken dat werknemers elkaars werk goed in de gaten houden, de zogenoemde monitoring. Verder blijken mensen in gemengde teams elkaar de ruimte te geven om zich te ontwikkelen en goede prestaties te leveren. Bij vooral mannelijke of vrouwelijke teams gebeurt dat minder. Maar beide punten verklaren niet het volledige verschil in prestaties. De onderzoekers weten niet wat de andere oorzaken kunnen zijn. Volgens populaire theorieën nemen vrouwen minder risico's dan mannen en zouden ze meer bereid zijn tot samenwerking, maar ook daarmee is het succes van gemengde teams niet helemaal verklaard.

Het onderzoek werd gedaan door Sander Hoogendoorn, Hessel Oosterbeek en Mirjam van Praag, hoogleraar ondernemerschap en organisatie en wetenschappelijk directeur van het Amsterdam Center for Entrepeneurship van de UvA. Van Praag is blij met de resultaten. 'Je moet toch met de billen bloot. Er had ook uit het onderzoek kunnen komen dat mannelijke teams het beste zijn.'

Geen quotum

Van Praag, die ook SER-lid is, noemt het heel belangrijk dat is vastgesteld dat gemengde teams het beter doen, en dat er dus meer vrouwen nodig zijn in de top. Er wordt vaak verwezen naar studies van onder meer McKinsey en meer recent Roland Berger, die dat zouden bewijzen. Maar een oorzakelijk verband is volgens Van Praag tot nu toe nooit aangetoond. Zo kan het zijn dat succesvolle bedrijven meer geneigd zijn vrouwen aan te nemen, in plaats dat een hoger aantal vrouwen heeft geleid tot een succesvol bedrijf.

Ondanks de uitkomsten is Van Praag geen voorstander van een quotum voor meer vrouwen in de top. Uit onderzoek naar de wettelijke verplichting voor meer vrouwen in Noorwegen bleek dat de prestaties van de bedrijven daar juist slechter werden. Dat lag niet zozeer aan de vrouwen als wel aan het snel moeten aantrekken van jongere en minder ervaren bestuurders toen de wet werd ingevoerd. Om zulk paniekvoetbal te voorkomen is een streefcijfer op termijn volgens Van Praag wel een goed idee; zo kan in de lagen onder de raad van bestuur een groep capabele vrouwen worden gevormd.

Het onderzoek werd betaald door het ministerie van Economische Zaken en advocatenkantoor Stibbe. Van Praag erkent dat het een nadeel is dat er met studenten werd gewerkt, maar een betere methode is er volgens haar niet. 'Je kunt niet beursgenoteerde bedrijven kweken in een laboratorium.'



Terug Naar Houding top V , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of naar site
home .
 

[an error occurred while processing this directive]