De Volkskrant, 06-12-2013, ingezonden brief van Stefan de Koning, voorzitter Jonge Democraten, en Ilja Boelaars, promovendus University of Chicago. 9 dec.2013

Zo kan het echt niet langer

Rabobank kreeg er een boe-te voor, maar in pensioenland lijkt het doodnormaal: manipulatie van de rekenrente. Hier pleitte Frank van den Berg er eergister voor en vorige week eiste de Abvakabo het.

De rekenrente bepaalt hoe binnen pensioenfondsen geld wordt verdeeld tussen jong en oud. Pensioenfondsen hebben mensen geld beloofd. Die beloofde pensioenen tel je op en vergelijk je met de hoeveelheid geld die je in kas hebt. Is er te weinig in kas, dan moet je korten op het pensioen, is er geld over dan kun je denken aan verhoging.

De meeste pensioenen worden echter pas in de verre toekomst uitgekeerd. Pensioenfondsen mogen daarom bij het geld dat nu in kas is toekomstig rendement optellen. Maar welk rendement? De fondsen moeten op dit moment rekenen met een 'risicovrije rente': denk aan de rente op veilige staatsleningen. Dat is volkomen terecht.

Pensioenfondsen nemen risico's en maken daardoor doorgaans meer rendement dan de lage rente op veilige beleggingen. Het is verleidelijk vandaag al die hogere toekomstige rendementen mee te rekenen. Rendementen hoger dan de risicovrije rente zijn echter beloningen voor risico's, die pas over 10, 20, 30 jaar worden genomen.

De gelijkenis met het gesjoemel met de Libor-rente dringt zich op. De Libor-rente is ook een soort rekenrente, maar dan voor derivaten en hypotheekcontracten. De Rabobankiers manipuleerden die rekenrente in hun eigen voordeel. Dit kon doordat de Libor-rente niet was gekoppeld aan de echte marktrente. Om dit te voorkomen wordt de Libor-'rekenrente' in de toekomst wel gekoppeld. Voor pensioenfondsen is die koppeling er al, maar Van den Berg en Abvakabo willen die afschaffen. Zowel de Rabo-bankiers als Van den Berg en Abvakabo manipuleren de rente om de achterban te bevoordelen.

Om te voorkomen dat jong en oud ruzie blijven maken over de verdeling van de pensioenpot doen wij een voorstel: geef iedereen binnen het pensioenfonds een eigen rekening. Jouw pensioenpremie op jouw persoonlijke rekening. Dat kan prima binnen een collectieve context, maar het is geheel duidelijk welk deel van de collectieve pot van ouderen is en welk deel van jongeren.

Vakbonden als Abvakabo houden dit juist tegen. Intussen worden jongeren wel verplicht door Abvakabo vertegenwoordigd in het pensioenfondsbestuur.Je stalt dus verplicht je geld bij een vakbond met het moreel besef van een frauderende Rabo-bankier. Dit kan zo écht niet langer.





Naar Klassenstrijd, intellectuelen , Klassenstrijd , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]