elsevier.nl, 16-08-2017, 11:52  door Robbert de Wit  uitleg of detail 2010


Charlottesville: Trump snapt niets van de pers

President Donald Trump had dan wel gelijk met zijn opmerking over links geweld in Charlottesville, maar hij koos het verkeerde moment om zijn punt te maken. Zijn voortdurende gevecht met de media werkt averechts en vormt een probleem voor zijn presidentschap.


Een van de mannen die een grote invloed op het leven van Donald Trump heeft gehad, is Roy Cohn (1927-1986). Deze bikkelharde strafpleiter gaf de vastgoedmagnaat juridisch advies toen de staat in 1973 een proces aanspande tegen Trump, over discriminatie bij de toewijzing van woonruimte.

Cohn werd in de jaren erna ook media-adviseur van Donald Trump (lees de uitgebreide biografie van Roy Cohn in de Special over Donald Trump). Van hem leerde Trump dat als je wordt aangevallen, je onmiddellijk nog harder moet terugslaan.

Vergeldingszucht pakt verkeerd uit

Die houding heeft Trump ver gebracht – althans in de New Yorkse vastgoedwereld. In het Witte Huis pakt zijn vergeldingszucht vooralsnog helemaal verkeerd uit.

Nadat de president afgelopen zaterdag tot ongeloof van ongeveer de hele natie de beesten niet bij hun naam had genoemd – dat er in de Verenigde Staten geen plek is voor neonazistisch geweld -, kreeg hij de mestkar over zich heen.

De president van de Verenigde Staten heeft op zulke momenten, als verschillende bevolkingsgroepen recht tegenover elkaar staan, een uiterst belangrijke rol: met een fraaie, liefst emotionele toespraak de gemoederen tot bedaren brengen.

Sommige presidenten waren daar heel goed in, anderen minder. Trump lijkt dit vermogen helemaal niet te bezitten.

Gemaskerde linkse tegenbetogers

Het logische gevolg is dat de storm niet gaat liggen, maar in sterkte toeneemt – zeker nadat de president gisteren opnieuw ook nadrukkelijk naar links wees als medeverantwoordelijk voor het geweld in Charlottesville.

De beelden uit Charlottesville van de gemaskerde linkse tegenbetogers, gewapend met stokken, geven hem gelijk. The New York Times schreef dat activisten van de ‘antiracistische, antikapitalistische’ Redneck Revolt geweren droegen.

Trump mag hierin dan gelijk hebben gehad, de knetterende persconferentie gisteren was niet het moment om zijn gelijk te halen.

In gevecht met de media

De president had blijkbaar niet door dat de verzamelde Amerikaanse media, vanwege Trumps aanhoudende aarzeling neonazi’s ondubbelzinnig te veroordelen, helemaal niet geďnteresseerd zijn in zijn infrastructuurplannen.

Trumps vergeldingsdrang heeft zo een averechts effect: de president is onophoudelijk in gevecht met de media en is daarmee zelf medeverantwoordelijk voor het uitblijven van aansprekende resultaten. En voor de geringe media-aandacht voor de zaken die hij wél voor elkaar heeft gekregen.
Tussenstuk:
Lees ook: wat zei Trump nou echt over geweld in Charlottesville?Red.: 
 

Naar Onderwijsbeleid, lijst , Rijnlands beleid , Rijnlands beleid, overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]