volkskrant.nl, 14-08-2017, door Arnout Brouwers, Laura De Jong, Henk Müller, Chris Rutenfrans, Hans Wansink, Inge Schouten en Wim Bossema uitleg of detail 2010

Opinieblog - 'In Amerika ligt een botte stammenstrijd op de loer'

Een selectie van interessante debatten op internet en in andere media, bij elkaar geblogd door opinieredacteuren van de Volkskrant.Geweld in Charlottesville

Tussentitel: Een bot tribalisme ligt op de loer

Na het geweld in Charlottesville dit weekend zijn alle ogen op Trump gericht. Wat hebben de rechtse demonstraties en tegendemonstraties te maken met zijn presidentschap? Maar volgens The Wall Street Journal wordt het grotere probleem genegeerd: de identiteitspolitiek.

'Politici en journalisten reduceren het geweld in Charlottesville, Virginia tot een debat over Trumps woorden en intenties. Maar het grotere gif dat tot zulke gebeurtenissen leidt, is identiteitspolitiek – en dat zal niet stoppen als Trump weg is.

'In Virginia zag je de pathologie van de witte nationalistische beweging aan het werk. Zij is verantwoordelijk voor het geweld. Vooral politieke conservatieven moeten deze racistische impulsen veroordelen – en het goede nieuws is dat veel prominente conservatieven dit ook doen. Trump kreeg veel kritiek omdat hij haat ‘aan vele kanten’ veroordeelde zonder de witte nationalisten te noemen.

'Maar het is te makkelijk om alle aandacht op Trump te richten en het grotere probleem van identiteitspolitiek te negeren. De politiek van witte superioriteit was lang een rechts gif, maar de burgerrechtenbeweging stond er tegen op en overwon in de jaren zestig met Martin Luther Kings taal van gelijke kansen en rechtspraak die kleurenblind is.

'Dat beginsel is helaas overboord gezet ten gunste van een nieuwe identiteitspolitiek die Amerika opnieuw wil verdelen volgens ras, etniciteit, sekse en zelfs religie. ‘Diversiteit’ is nu de rechtvaardiging voor al deze verdeling. Sommigen willen het hele bestaan in Amerika reduceren tot deze categorieën – en politieke macht, contracten, banen en nu zelfs salarissen in de particuliere sector toewijzen op grond van de politiek van huidskleur of sekse - in plaats van verdienste.

'Een bot tribalisme ligt op de loer. Een politiek die gefixeerd is op onuitwisbare verschillen zal leiden tot wrok die extremisten op een lelijke manier kunnen uitbuiten.'

The New York Times ziet het niet veroordelen van de witte nationalisten als impliciete steun van Trump.

'Laten we de fictie opzijzetten dat president Trump witte nationalisten tevreden stelde door zo zwak te reageren op het neonazigeweld dat zaterdag leidde tot de dood van Heather Heyer. De neonazi’s hebben zijn boodschap luid en duidelijk gehoord.

'Na de aanval, voordat hij sprak, raadpleegde Trump zijn adviseurs. Zij vertelden hem de gewelddadige witte nationalisten te veroordelen. Dat deed hij niet. In plaats daarvan sprak hij over 'haat, racisme en het geweld aan vele, vele zijden'. Trump is de enige in de moderne presidentsgeschiedenis die demonen van onverdraagzaamheid en intolerantie in dienst stelt van zichzelf. Hij begon zijn politieke carrière met een leugen over het burgerschap van Barack Obama en veroordeelde de woorden en daden van witte nationalisten, neonazi’s, leiders van de Ku Klux Klan en andere racisten die zich verenigden niet.

'Trumps angst om het kwaad van zaterdag bij naam te noemen steekt scherp af tegen zijn gretigheid om islamitische terreur uit te roepen.

'Ondertussen hebben enkele Republikeinse Congresleden het geweld in Charlottesville veroordeeld, ook in de politiek. Senator Cory Gardner uit Colorado zei over witte nationalisten: 'We willen hen niet in onze basis, ze zouden niet onze basis moeten zijn, we zouden hen geen deel van de basis moeten noemen.'

'Maar Trump doet dat wel, en in zijn wanhoop om zijn mislukte presidentschap te redden, heeft hij opnieuw aan hen vastgeklampt.'


Red.: 
 

Naar Onderwijsbeleid, lijst , Rijnlands beleid , Rijnlands beleid, overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]