volkskrant.nl, 15-08-2017,  uitleg of detail 2010

Trump zegt (opnieuw) dat beide kampen schuldig zijn aan geweld in Charlottesville

De Amerikaanse president Donald Trump stelt opnieuw dat linkse demonstranten medeverantwoordelijk voor het geweld en de chaos in de stad Charlottesville afgelopen weekeinde. Linkse en rechtse betogers gingen elkaar te lijf met stokken, aldus Trump. 'Het was vreselijk om te zien.'


In zijn eerste reactie op zaterdag stelde Trump ook dat beide de kampen schuld hadden aan de onlusten in de stad in de Amerikaanse staat Virginia. Daarbij sprak hij zich uit tegen geweld van 'vele kanten', maar noemde extreem-rechts niet bij naam. Dit kwam hem op veel kritiek te staan.

Maandag kwam hij hier onder druk van critici weer op terug en wees hij met name racisten, neonazi's en blanke nationalisten als schuldigen aan. Om vervolgens dinsdag zijn statement van zaterdag weer te herhalen.

Trump toonde op de persconferentie in Trump Tower in New York enig begrip voor rechtse betogers die in Charlottesville protesteerden tegen het weghalen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee. Volgens hem waren niet alle demonstranten 'slechte mensen'.

Ook keerde hij zich tegen het verwijderen van beelden van personen die in de slaventijd fout waren. Trump: 'Washington en Jefferson hadden ook slaven. Moeten hun standbeelden dan ook weg? Is George Washington volgende week aan de beurt en de week daarna Thomas Jefferson? Waar houdt dit op?'

De uitspraken van Trump dat het geweld van twee kanten kwam, vielen direct bij veel Amerikanen in het verkeerde keelgat. Ook in zijn eigen partij valt de reactie van Trump op het racistische geweld, waarbij een vrouw om het leven kwam, slecht. Republikein Ileana Ros-Lehtinen: 'Beide partijen verantwoordelijk houden voor het geweld? Nee', twitterde zij.

De tijd die het Trump kostte om de racistische rechts-extremistische betogers in Charlottesville expliciet te veroordelen hebben ertoe geleid dat vier belangrijke ceo's die hem adviseren zijn opgestapt. Maandagavond maakten zowel de bestuursvoorzitter van farmaciereus Merck als de topmannen van chipfabrikant Intel en sportkledingfabrikant Under Armour bekend Trumps Economische Adviesraad te verlaten.

Op dinsdag kwam daar de ceo van vakbondsfederatie AFL-CLIO bij. Richard Trumka zei in een verklaring dat hij 'niet in een adviesraad kan zitten van een president die intolerantie en terrorisme op eigen bodem toestaat'. De persconferentie waarin Trump weer met de beschuldigende vinger naar de linkse demonstranten wees, noemde hij 'de laatste druppel'.Protest tegen verwijderen standbeeld

Charlottesville, een Amerikaans studentenstadje, was afgelopen weekeinde het toneel van gewelddadige rechts-extremistische protesten tegen het verwijderen van een standbeeld van een voorvechter van slavernij. Hier kwamen linkse tegendemonstranten op af. Trump plaatste de dinsdag aanwezige media in het linkse kamp en vroeg ze of het standbeeld van de eerste Amerikaanse president George Washington dan ook maar omver moest, omdat hij ook slaven hield.

Tijdens de protesten raakte een grote groep extremisten die racistische en antisemitische leuzen schreeuwde en met een nazivlag wapperde meermaals slaags met de tegendemonstranten. Toen James Alex Fields, een man met rechts-extremistische ideeŽn, doelbewust op een tegendemonstratie inreed, kwam de 32-jarige Heather Heyer om het leven. Negentien anderen raakten gewond.
Red.: 
 

Naar Onderwijsbeleid, lijst , Rijnlands beleid , Rijnlands beleid, overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]